11.12.11

First-Time Parents - Bersedia ada anak atau bersedia jadi mak bapak?

Melihat suami adik ipar saya menangis sedu sedan di majlis cukur jambul anak mereka mengingatkan saya betapa menjadi ibu bapa buat kali pertama adalah tidak mudah. Mengingat kembali memori menjaga Maryam mengundang sendu saya juga. Benar bergelar ibu bapa buat kali pertama tidaklah semudah yang disangka.


Kakak saya pernah berkata, apa yang saya lalui semasa menjaga Maryam adalah sindrom mendapat anak pertama. Reaksi overworried n overprotected adalah normal dan xkan berlaku bila menimang anak kedua. Saya waktu itu menolak kenyataan ini, saya yakin walau anak sudah 4-5 pun saya akan tetap begitu.


Baik kita tinggalkan sebentar isu sindrom mendapat anak pertama. Yang saya mahu sharekan disini adalah kesediaan dan persediaan kita dalam menjadi ibu bapa buat kali pertama. Mungkin ramai antara kita yang bersedia untuk menimang cahayamata tapi ramai juga antara kita yang lupa untuk bersedia menerima hakikat menjadi mak bapak kepada anak.


Expect the unexpected. Bila kita bersedia menerima hakikat terburuk maka saya rasa kita bersedia untuk apa jua. Menjaga seorang bayi tidaklah semudah disangka. Semua bayi dilahirkan berbeza, ada yang senang gila nak jaga, bagi susu tido, bangun main2 n susu n tido lagi. Tapi bersedia tak kita nak jaga bayi yang cerewet? Apa ko ingat bayi takde yang cerewet, kekwat lagi banyak songeh n mengada2? Inilah namanya expect the unexpected. Jangan tengok orang lain senang jaga anak maka kita pun nak beranak. Nasib setiap mak bapak dalam menjaga anak memang tak sama.


Bersedialah untuk terima hakikat apa yang harus kita lalui bila pertama kali bergelar ibubapa. Terimalah hakikat bahawa ada satu makhluk kecil yang hanya tau menyuarakan keinginannya dengan menangis. Lapar nangis, berak nangis, nak tido nangis. Jadi hakikat kalau x cukup tido sepanjang 2 tahun pertama usia anak itu adalah normal. Yang tak normalnya adalah apabila kita yang dah ada anak kecil ni masih juga tido macam zaman takde anak. Masih juga mengharap dapat tido lena sampai 6-7 jam semalam dan masih juga mengharap ada waktu yang banyak untuk diri sendiri. Hehehehe itu mimpi manis namanya. Pandai2lah cari masa untuk diri sendiri ye.


Kerjasama dan sokongan suami kepada isteri juga adalah amat penting. Suami silalah faham apa yang isteri dah lalui semasa melahirkan. Sorry ye sakitnya melahirkan adalah teramat. Kalau Allah boleh reward wanita yang mati semasa melahirkan itu dengan mati syahid, fikirlah sendiri bagaimana seharusnya suami itu sendiri mereward isteri mereka. Kalau isteri emosi x stabil tu, suami faham2 ajelah. Paling kurang tanya khabar isteri hari2 pun xpe. Kalau isteri ok aje sepanjang pantang xpe, tapi macam mana kalau isteri sakit? Ini yang dilalui sil saya, bayangkan sebulan pertama berpantang dia kena bengkak susu sampai 4-5 kali. Dan jangan tak tahu dia sampai kene tahan kat hospital. Memang kasihan sangat2. Demam sampai ketar2 satu badan. Sakit memang sakit. Yang pernah kena bengkak susu memang akan serik.


Sebab itu saya rasa bil saya sangat tersentuh hatinya. Dia merasa susah yang dilalui mereka. Sudahlah sil saya pengalaman melahirkannya begitu, ditambah pula dengan anak mereka yang boleh dikategorikan sedikit meragam. Walau dah menyusu baby masih merengek dan selalu berjaga di pagi hari. Mil merungut juga, katanya anak saya, Maryam n Yusuf tidak begitu. Hahahaha. Sebenarnya mil tak tahu sepanjang saya berpantang bsm mil saya memang mengawal segala bentuk rengekan dari pendengaran nenek. Serius saya bersedia agar tangisan atau rengekan anak saya tak didengari mil. Sebabnya? Sebabnya saya tahu mil saya akan berbesar hati menawar bantuan menjaga anak saya. Tidak, saya tidak mahu begitu, bagi saya saya sudah sedia melahirkan mereka, maka susah senang saya juga harus bersedia. Namun syukur anak2 saya setakat ini memang mudah dijaga. Lagi2 si Yusuf Imran ini. Alhamdulillah.


Kita juga harus bersedia mendengar kata dan pendapat 1001 pakar menjaga anak. Sama ada bertauliah @ tidak. Kat sini saya berani jamin mak bapak akan stress. Datang sorang ckp mcm ni, dtg sorang lg mcm ni pulak. Rilek naaa, 1st time parents mmg akan rasa menyampah sgt2 nak hadap ckp2 ni. Jap lagi tgh menyusukan anak pun kene sound, tgh dodoi anak pun kene sound, tgh timang anak pun kene. Mau tak strees ye dak? Hohoho tau, memang sakit hati. Tapi dengar boleh, praktik n percaya? Pikirlah semula, kalau boleh jumpalah kepada yang lebih pakar. Yang mana rasa sesuai dengan pendapat anda praktikkanlah. Yang penting jgn biarkan ckp2 ni ubah filosopi anda tentang penjagaan anak2 anda sendiri.


Laginya kita yg pertama kali jadi mak bapak ni mmg akan terover risau. Kang anak tak berak 2 hari pun nak jumpa pakar, anak nangis sikit sibuk cari sakit kat mana. Anak cukup x dpt susu. Xpe itu juga biasa, tapi janganlah over sgt sampai nak bagi ubat berak sebab 2 hari dah x berak. Cukupkan diri dengan ilmu kesihatan skit, ala internet kan ada. Google bisa bantu makbapak jadi doktor aper? Kita kena tahu sebenarnya bila kita kena risau. Sepatutnya tempoh pantang itu bagi saya adalah tempoh mengenali anak sendiri, mak patut peka apa yg biasa n apa yang tidak pada anak. Mak juga patutnya tahu apa yg buat anak selesa n apa yg tidak. Kata ko mak kan, kang kalau orang komen anak ko takdelah ko sentap kan?


Saya juga mengakui pertama kali jadi ibu saya memang stress. Sehinggalah datang seseorang memberi saya kata2 yang menyedarkan saya dan membuat saya menerima hakikat. Dalam nada bersahaja tapi penuh makna orang itu berkata "macam nilah kalau nak jadi mak bapak, biasalah kalau anak nangis, tak cukup tido semua tu. Pelan2 la" Waktu itu saya merasakan amat lega, inilah kata2 yang saya tunggu selama ini. Kata2 yang mengembalikan saya ke jalan yg benar tentang dunia ibu bapa. Rasa benar2 lega. Dan kata2 itu datangnya dari mulut abang ipar saya yang sudah punya 4 orang anak. Yang mana memang pakar dalam menjaga anak2nya. Dan saya amat2 berterima kasih padanya.


Baiklah itu saja perkongsian kita untuk kali ini. Mana yang rasa boleh dipratik, praktiklah. Saya juga baru belajar dan bukan bertindak untuk mengajar. Saya cuma mahu berkongsi. Dunia ibu bapa ini memang mencabar, namun kitalah yg menentukan apa yg kita mahukan. Wallahualam. :)


Published with Blogger-droid v2.0.1

28.11.11

~Maksud yang kesampaian~

Maryam kadang2 sangat lucu lagi menghiburkan. Kadang2 juga boleh jadi sangat sarkastik. Mak tak tahu la dari mana dia boleh jadi begitu. Hihihihi.


Sedang kami baring depan tv menonton muzik2 semi final, mama menyusukan Yusuf dan Maryam leka dengan upin ipin di youtube. Tiba2 Maryam bersuara " Kak nak baring dekat mama sikit la, terliur tengok adik manja"


Seriuslah sangat lucu dan apakah? Boleh eh terliur nak manja? Hahahaahah sebenarnya bukan terliur tapi dengkiiiiiii...hohohohoho. Serius mak ketawa pecah perut.


Published with Blogger-droid v2.0.1

12.11.11

~ On Her Best Dress n Best Day ~

Congrate dear! Happy for you. May Allah bless your marriage forever n ever. :)


On your best dress and best day you are my best friend. On your bad dress n your bad day you are also my best friend. Luv u always.


Published with Blogger-droid v2.0.1

3.11.11

Sayonara Mont' Kiara, Hello Putrajaya...

Alhamdulillah saya telahpun memulakan kerjaya saya di tempat baru. Rasa sangat cepat, hehehe mana tak cepat saya dah dapat kurangkan notis saya jadi sebulan instead of 2 bulan. Hehehehe.

Sebenarnya berat juga nak meninggalkan Mont' Kiara, yalah saya pun baru setahun lebih bersama mereka, belum sampai tahap jemu makan di situ. Memang belum boring pun tapi apakan daya rezeki saya telah ditetapkan setakat itu sahaja. Dan inilah saya kini, disebalik partition di ofis di putrajaya.

Mengapa saya disini? Mengapa saya mahu kerja sejauh ini? Apa sebab sebenar saya mahu pergi. Baik, baik mari saya ceritakan. Tak perlu tepuk tangan, baca dengan penuh tawadduk saya. Eh betul eh tawadduk?

Sebetulnya saya tidak pernah terpikir untuk pergi secepat ini dan saya juga tidak dalam tempoh mencari kerja lain. Niat saya, saya memang nak stay lama di Mont' Kiara kerana saya memiliki 2 projek besar yang akan mula berjalan. Tapi rezeki Allah tak sapa tahu. Memang saya sedikit sibuk, sedikit?,oh bukan sedikit tapi mmg bz. Kerja dengan consultant banyak yang kene korbankan dari segi masa, harus kerja lebih keras tapi serius kadang kala rasa semua itu tidak berbaloi. Walau begitu saya belum rasa stress sampai nak berhenti, rasa menyampah tu biasalah. Cuma kadang2 hati berdoa agar saya punya lebih banyak masa untuk anak2 dan x perlu bekerja di hujung minggu.

Syukur Allah mendengar permintaan hati saya. Entah bagaimana seorang rakan lama menawarkan kerja di opisnya. Tawarannya menarik dan melalui fb saje ok. Tapi pastu dia telefon la saya tuk bagitau lebih lanjut lagi butirannya. Skop kerja menarik, gaji tentulah juga menarik dan yang paling x boleh saya tolak ialah saya tak perlu kerja lebih masa. Come on, saper x nak gaji lebih, kerja kurang? Taklah kata kurang kerja tapi taklah stress sebab handle 1 projek aje kan, kerja banyak sebenarnya. Cuma yang tidak menarik adalah saya perlu travel ke putrajaya dan kerja ini adalah contract basis. Gila? Ye memang saya gila. At least for the next one n a half year saya masih ada kerja dan selepas itu saya bertawakkal kepada Allah agar saya masih diberi rezeki yang baik @ labih baik olehNya.

Mengapa saya sanggup menerima kerja ini? Pertamanya adalah sudah tentu kerana kedua buah hati saya. Saya mahu masa yang lebih untuk mereka. Saya tak boleh menjadi suri sepenuh masa untuk mereka, maka peluang untuk menjadi suri separuh masa ini benar2 saya hargainya. Sekurang2nya dimalam hari sayalah orangnya yang mendodoi dan menidurkan mereka dan di hujung minggu saya jugalah orangnya yang mereka nampak tatkala bangun dari tidur. Apakah yang lebih manis dari perkara2 ini bagi seorang ibu seperti saya?

Keduanya ialah saya mahu lari dari kerja saya sekarang. Ya maafkan saya, tapi sebetulnya saya tak tahu sampai bila saya boleh bertahan diposisi lama saya. Diam tak diam saya sudah lebih 7 tahun bekerja. Serius sudah tujuh? Haih saya pun x perasan, baru hari ni saya mengira dan mengulangkira berkali2, sungguh kagum rupanya saya sudah kerja selama ini. Sungguh saya sayang untuk meninggalkan projek2 saya yang baru dilahirkan, namun apakan daya saya rasa kadang dah tak boleh nak hadap apa yang ada di hadapan saya nanti.

Ketiganya ialah gaji yang juga menarik. Ya saya mendapat tambahan gaji sebanyak lebih 30% dan bos juga menawar saya sebanyak 18% kenaikan gaji jika saya terus stay bersamanya. Jika diikutkan kelebihan gaji sekarang adalah lebih kurang saja jika diimbalbalik dengan apa yang ditawarkan bos. Tapi saya rasa ada harga yang perlu saya bayar dengan kenaikan sebanyk itu. Sebulan dua mungkin saya dengan 2 projek sahaja, esok2 kita tak tahu. Lagi pula saya masih dalam team yang akan membuat taking off yang mana inilah yang akan mencuri masa saya untuk anak2.

Keempatnya ialah ketidakseimbangan. Tak perlu saya coretkan panjang lebar, cuma memang berlaku ketidakseimbangan tugas di ofis. Juga saya tak boleh bekerja lebih masa @ bekerja seperti seorang workaholic demi kesuksesan kompeni. Jujurnya cara saya bekerja ialah saya akan rehat di masa rehat saya dan saya akan pulang di masa pulang saya. Saya takkan bekerja lebih masa semata2 kerana nak menjaga hati sesiapa @ demi bonus @ kerana bos saya mahukan begitu. Saya akan bekerja lebih masa bila saya rasa saya perlu lakukan begitu. OT saya tidak dibayar kerana saya sudah tidak layak. Tapi opis saya itu adalah memang mahu kamu sekurangnya bekerja lebih masa sebanyak 20 jam sebulan (bagi senior). Kata tak kisah tapi sebenarnya wajib diletakkan dlm offer letter di masa hadapan. Kata ofis hour 9-6,tapi kul 6 kalau balik kene jeling plak. Tapi rasanya banyak kompeni mcam ni.

Kelimanya ialah privacy yang dicerobohi. Hahahahahah tak suka la nak dapat email di jam 8pagi dihujung minggu, kan sudah saya katakan saya tak suka kerja diluar waktu kerja saya. Lain la betul2 urgent kan, ni email yg dah dicc ke email opis kenapa nak email private email i lagi kan. Private email i tu untuk notis2 dari fb n bloggerdroid ok, kata private. Hahahahahah. Pastu saya tak kisah la dpt frenly reminder tapi kalau bunyinya tak berapa frenly mmg saya tak berapa nak suka. Yang ini kalau saya raa tak over n boleh expose nanti saya cerita panjang lebar.

Seterusnya ialah pelan masa hadapan. Sebelum saya bertekad mahu berhenti mmg saya telah isthikarah n bertanya pada kawan2 terdekat termasuk yang beketja di ofis saya sekarang. Saya bukan semberono buat keputusan ini mengikut emosi. Sejujurnya sudah lama saya mahu bekerja dengan kompeni ini, walau hanya dipinjamkan kesini, sekurangnya saya telah satu kaki melangkah. Selebihnya saya amat berdoa saya ada rezeki diserap masuk ke opis ini. Dan skop kerja ini InsyaAllah akan menambahbaik profil kerja saya. Dan pelan jangka panjangnya adalah untuk bekerja di Putrajaya. Saya memang kalau end up di bandar saya mahu tinggal di Putrajaya. Moga ada rezeki saya dan keluarga.

Oh dah panjang sangat pulak. Boring dok? Takpe nanti saya sambung dengan cerita Maryam pula akan mengucapkan Hello kepada Putrajaya. ;-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

1.11.11

Yang Abah Tinggalkan...

...selepas pemergianya adalah ilmu.

Terima kasih abah. Sesungguhnya apa yang saya ada hari ini adalah atas usaha abah memberi pendidikan ke tahap tertinggi terhadap kami. Sekarang legasi itu akan saya teruskan untuk anak2 saya. Sedang abah bergolok bergadai demi ilmu untuk anak2, takkan saya abaikan juga tanggungjawab saya dlm memberi ilmu yang lebih baik untuk anak2. Alhamdulillah dengan segala rezeki dan kurniaan Allah selama ini.

Abah tanpa suara telah mengatakan tiada kompromi dalam pendidikan. Selagi terdaya demi ilmu segalanya dilakukan. Walau berat mana sekalipun. Dulu saya pejamkan mata melihat keringat abah. Kalau tidak saya pasti takkan meneruskan pengajian. Memang itu tanggungjawab abah tapi sebagai anak siapalah yang mampu melihat ayah sendiri membanting tulang demi anak2 hingga sedemikian rupa.

Oleh itu saya mengambil serius isu2 berkaitan pendidikan khasnya untuk anak2 saya ini. Maryam bakal mencecah 4 tahun di tahun hadapan. ABC dah lama dikenalinya, namun kini sudah hampir dilupai, semua gara2 saya jarang mempunyai masa untuk mengajaknya menelaah. Yang dihafalnya kini adalah skrip2 dalam cerita upin ipin dan boiboiboy. Pening kepala nak jadi Kak Ros okey! Ya saya akui ini salah saya yang gagal mencuri masa untuk mengajar anak2 sementelah pula saya garang orangnya.

Oleh itu saya dan papa telah memutuskan untuk menghantar Maryam ke pra-tadika di tahun hadapan.Alhamdulillah nampaknya semuanya telah dipermudahkan Allah S.W.T. Niat saya untuk menghantar Maryam ke pra tadika berteraskan islamic-english nampaknya dimakbulkan Allah. Dan lebih manis lagi saya sendiri InsyaAllah akan menghantar dan mengambil Maryam pergi dan pulang setiap hari. Alhamdulillah inilah antara kemanisan yang dapat saya rasai sempena penghijrahan saya dalam kerjaya. Mudah-mudahan Allah memudahkan seluruh perjalanan kami di masa2 hadapan. Hanya padaNya saya berserah.

Ok bila selesai semua pendaftaran Maryam untuk ke pra tadikanya, saya akan buat entry yang lain ok. Sekarang Maryam sudah booking tempatnya. Sekarang baru saya rasa betapa terharunya jadi ibu bila anak mula nak masuk sekolah even pra tadika sahaja. Hehehehehe, selain rasa anak dah besar, diri juga telah terasa tua. Kikikikiki...

Apapun terima kasih abah dan terima kasih Allah...
Published with Blogger-droid v1.7.4

29.10.11

Anak Susuan - Fattah Bin Mohd Azman

Alhamdulillah dengan izin Allah, saya telah menjadi ibu susuan kepada budak comel ini. Namanya Fattah Bin Mohd Azman. Walau hanya ibu susuan ebm namun saya tetap berbesar hati.

Saya bukanlah 'breastfeeding freak' tapi saya salah seorang ibu biasa yang menggalakkan penyusuan susu ibu sepenuhnya. Adalah satu penghargaan besar kepada saya kerana adanya kesudian ibu lain meminta saya menjadi ibu susuan kepada anaknya. Walau besar mana pujian anda atas kesanggupan saya, saya rasa besar lagi sanjungan saya terhadap mami dan daddy Fattah yang sanggup dan berusaha mencarikan Fattah ibu susuan demi menjayakan misi 6 bulan penysuan susu ibu tanpa susu formula. Jujurnya bukan mudah nak buat satu keputusan yang mana hakikatnya anak kita sendiri akan ada ibu lain selain kita.

Alhamdulillah nampaknya segalanya dipermudahkan Allah. Pada awalnya saya amat risau, takut2 susu saya akan buat Fattah sakit perut atau kembung. Sebabnya Yusuf selalu kembung lebih2 lagi kalau Yusuf minum ebm yg dibekukan. Namun syukur, menurut ibu Fattah, Fattah baik2 saja. Sudah rezeki Fattah, lebih separuh stok ebm milik Yusuf menjadi hak Fattah. Memang benar2 'Penakluk', :)

Pada awalnya niat Mami Fattah untuk menjadikan saya ibu susuan Fattah mendapat bantahan dari ahli keluarga terdekat. Maka kami batalkan saja niat kami, namun akhirnya niat ini berjaya diteruskan juga. Saya faham kerana ini bukan perkara yang boleh dibuat main, ini melibatkan hal agama khasnya nasab keturunan. Maka jika ada yg tidak bersetuju, pandangan mereka juga perlu diambil kira. Paling penting kedua ibu bapa perlulah bersetuju. Di pihak saya, saya rasa bukanlah masalah besar kerana dari awal saya sudah berbincang dengan suami dan mendapat persetujuan beliau. Ditambah pula stok ebm beku memang tidak digunakan dan sudah hampir ke tarikh luputnya. Fattah menepati syarat2 saya, muslim, lelaki, seusia Yusuf dan adalah anak kenalan yang saya kenal.

Dan pada 14 Oktober 2011 saya menerima mesej dari Mami Fattah yang bertulis ' Rasenya arini dah cukup 5x kenyang si Fattah minum susu mama dia'... Saya hanya mampu melafazkan syukur kepada Ilahi. Doa saya moga Fattah sihat2 saja dan dapat jadi anak yang bijak dan soleh. :)
Published with Blogger-droid v1.7.4

24.10.11

Putus sudah kasih sayang...

dengan opis skang...

Sob, sob, sob...

Sedih juga sebenarnya mahu pergi dari sini. Saya sudah semakin serasi disini, tiada masalah besar sebenarnya, ianya hanya melibatkan emosi dan merebut peluang yang bergolek dihujung kaki.

Jalan ini dipermudahkanNya. Syukur. Seterusnya saya hanya berdoa agar Dia terus bersama saya. Kita tak tahu apa yang ada dihadapan, maka saya hanya bertawakal agar semuanya terus dipermudahkan. Bukan senang mahu keluar dari zon selesa, dan saya telah melakukannya demi mengharapkan keselesaan yang lebih kepada anak2. Saya tidaklah mengharapkan di masa depan anak2 akan melakukan yang serupa untuk saya, saya hanya melakukan apa yang sepatutnya seorang ibu lakukan.

Saya tidak pernah terfikir untuk pergi secepat ini. Ya saya sendiri ada perancangan saya. Namun rezeki baru datang secepat ini dan ianya amat diermudahkanNya. Biar apapun tanggapan orang, terpulanglah. Ini kehidupan saya dan keluarga, jika kepentingan saya adalah mereka, cubalah hormatinya. Mereka kebahagiaan saya dan jika penghijrahan ini amat berbaloi buat mereka, mengapa tidak saya lakukannya? Ada sedikit pengorbanan yang harus saya lakukan namun pulangannya adalah masa yang lebih untuk mereka, dimana ini adalah idaman saya selama ini.

Kata bos 'Awak baru setahun lebih kat sini n dah pergi for maternity leaves, baru naik sebulan awak dah nak berhenti, which is not so good'...

Huh?! Hellloooooooo...

Saya amat berkecil hati dengan ayat ini. Dengan dedikasi saya selama ini saya tidak mengharap bos akan berkata begini. Saya tidak mengharapkan rayuan bos untuk saya terus berkhidmat untuknya adalah begini. Saya mengharapkan sesuatu yang indah didengar dan dapat membuat saya berfikir kembali dengan keputusan saya untuk berhenti. Seolah2 selama ini saya tidak membawa apa2 makna untuknya. Serius pecah hati saya.

Dan sebagai balasan saya berkata begini 'As I told u b4, i am not searching for this job, it's comes to me!'

Peluang baik tak selalu datang, wheter u grab it or it will go away. Sudah saya katakan saya mahu pergi kerana saya mahu seimbangkan antara kerja dan anak2. Jangan jadikan statement saya ini satu kesalahan besar. Saya seorang ibu, ibu kepada 2 anak dan saya ibu yang ibuholic. So jangan nak pandang serong keputusan saya. Kamu bukan saya yang merasa betapa tersentuh hati pulang pada jam 10 malam, ambik anak2 pulang kerumah dan melihat mereka tidur tanpa sempat bermain dengan mereka. Kalau kamu tiada hati seorang ibu seperti saya, sekurang2nya hormatilah keputusan saya ini.

Kamu menawarkan tawaran gaji yang juga menarik namun cara kamu menjadikan saya tetap dengan keputusan saya. Kamu tidak dapat memberi saya masa yang lebih untuk anak2 dan saya tidak rasa kamu berusaha untuk menyelamatkan hubungan kita. Aiseh! Tapi benar saya tidak langsung merasakan saya amat2 diperlukan disisi kamu.

Ok nanti saya smbung kembali. Dah abis masa jimba2.
Published with Blogger-droid v1.7.4

9.10.11

Susu ibu ~ Disebalik hak dan tanggungjawab...

Saya merasakan satu penghargaan besar apabila menerima pujian berkait penyusuan susu ibu. Terbaru saya menerima 'thumb up' selepas selesai mengepam di surau. Ramai yang terpegun melihat botol 9oz saya penuh dengan susu ibu. Alhamdulillah kalau tak stress banyaklah dapatnya, kalau stress mmg kutipan menyusut 1-2oz.

Sewaktu teman berkunjung ke rumah melepak, mereka juga terkejut melihat stok ebm dalam peti sejuk. Kebetulan saya juga mengepam dan sekali lagi mereka kagum melihat saya hanya menggunakan pam manual. Tak penatkah? Saya hanya tersenyum. Bila enjoy melakukannya penat bukanlah penghalang kan?

FIL juga bertanya bila saya membawa pulang 2 botol stok ebm berisi 8oz setiap satu. Tanyanya 'itu hari ni punya?' hahahahahah yalah kan? Sekarang tahulah kenapa saya tak perlukan formula kan?

Namun semua ini tidaklah semudah disangka. Demi hak seorang anak dan tanggungjawab seorang ibu saya berusaha untuk meneruskan yang terbaik untuk anak. Saya telah melalui pahit manis sepanjang 2 tahun menyusukan Maryam dan telah melihat kebaikannya. Oleh itu saya perlu meneruskannya untuk Yusuf. Alhamdulillah hari ini Yusuf sudah genap 3 bulan dan masih sepenuhnya mendapat susu dari saya. Ya dia juga sihat dan happy budaknya. Syukur atas segalanya.

Saya akui menyusukan anak dgn susu ibu memanglah yg termudah namun bagi ibu bekerja dalam mengurus stok ebm mmg banyak cabarannya. Jika tak rajin memang bisa tersungkur. Saya terpaksa mengaku saya amat malas nak basuh botol dan mengeringkannya. Part yang saya terpaksa paksa diri untuk melakukannya. Saya mengingatkan diri sendiri bahawa inilah part paling penting. Botol mesti bersih dan betul2 kering. Haih malas sangat sebenarnya. Nipun baru lepas steril n kesat 14 biji botol + pam, nak pengsan rasanya.

Saya berdoa dan terus berdoa agar dapat menyusukan Yusuf sehingga dia berusia 2 tahun sepertimana Maryam. Ini semua kerana hak dan tanggungjawab dan juga kasih sayang saya terhadap anak2. Moga segalanya terus dipermudahkan olehNya. Ameen.
Published with Blogger-droid v1.7.4

28.9.11

Rasa

Malam tadi balik keje dah kul 12 mlm. Rasa sayu tgk anak2 dah tido. Rindu nak dekat dgn anak2. Benci rasa begini. Bila tgk Yusuf rasa dia sudah sgt besar.
Published with Blogger-droid v1.7.4

22.9.11

Anak Lelaki Minum Banyak? ~ Mitos & Fakta Penyusuan Susu Ibu :)


Pernah dengar tak ada ibu yang cakap 'dah campur susu formula, sebab susu badan sikit, baby kuat nyusu, lagipun baby lelaki kan'..........aaargggghhhh been heard this statement for ages. Sangat2 tak suka.

Maaf kali ini saya bukanlah nak komplen atau merendahkan sesiapa cuma ingin melahirkan keprihatinan saya terhadap dakwaan bayi lelaki minum banyak n sebab tu takleh nak cover demand dengan supply susu badan yang ada maka terpaksalah bagi susu formula. Jah tak kisah mak sebab bukan Jah yang kene blikan susu formula n bukan anak jah pun kan. Cuma sebab Jah ni kelas skit cuma Jah nak sound la skit bahawa semua ni tahyul jek. Dulu Jah ngan kawan Jah kami dua2 anak pertama dapat anak perempuan, gegirl gitu maka memang pernah bincang kalau ada rezeki anak kedua lelaki kami nak buktikan dakwaan baby lelaki minum banyak n takleh nak cover ngan susu badan tu tak benar sama sekali. Tanjat boboi kan mak2 buat statement camni.

Betul ke baby boy minum susu banyak? Jah pun tak tahu sebab Jah dah gugel2 Jah tak jumpa pun kajian2 yang membuktikan kebenaran dakwaan ini. Cuma yang Jah tau kalau demand tinggi, supply kenelah tinggi juga. Cuma kalau dah top up ngan susu formula jangan la bagi alasan susu badan tak cukup n baby boy kuat minum. Something wrong jek statement tu. Paham tak kenapa Jah bengang? Bila dah start bagi susu formula memang la susu badan akan lagi cepat jadi tak cukup. Malas la Jah nak jadi peguambela lagi, Kak temah semua gugel la cari ilmu pasal penyusuan, berlambak artikel n blog yang ada tulis. Kak Temah tak payah la kuarkan statement yang Kak Temah selalu dgr org2 tua cakap. Tolonglah hentikan mitos2 ni, sebab mitos2 ni lah ramai yang tak berjaya meneruskan penyusuan susu ibu.

Kak temah semua takyah la bengang ngan Jah, Jah bagitau aje. Jah bukanlah terer @ eksyen cuma Jah tak suka orang bercakap tak berdasarkan fakta. Mitos ni boleh gagalkan penyusuan susu ibu. Jah tak berkenan la nak salahkan anak lelaki minum banyak, kalau camtu kalau ada anak perempuan mestilah berjaya kan? Tanjat gegirl camni tau.

Jah ni sekarang nyusukan anak lelaki yang dah nak masuk 3 bulan, tak la rasa kuat minum pun. Selalu anak Jah hisap sebelah payudara aje dah tergolek, sama aje ngan kakak dia dulu. Umur2 camni paling banyak boleh pergi 4oz, tak tahu la kalau ada yang skali minum sampai 6-7oz. Kalau anak Jah minum lebih 4oz dia mmg muntah. So kalau payudara tengah penuh memang Jah bagi sebelah aje. agaknya yang kene topup susu formula ni anak drg minum 2-2 payudara abis kot. Wallahualam. Yang Jah tau kalau Jah pam sebelah paling banyak Jah dapat 6oz, tupun kalau lama tak pam. Biasa2 mesti dapat 3-4oz. Ni memang cukup tuk baby minum. Alhamdulillah. Sebab tu Jah pelik kenapa nak salahkan anak lelaki minum banyak. Besar sangat ke perut anak lelaki ni. Lagipun Jah pernah terbaca khasiat dalam susu ibu tuk anak lelaki n perempuan adalah berbeza bagi memenuhi keperluan anak mengikut jantina masing2. So mitos tak relevan ni mmg buat Jah terpanjat.

Sebenarnya mungkin Temah yang salah teknik n tak cukup ilmu pasal penyusuan susu ibu. Bukan la maksud Jah, Jah ni penuh ilmu di dada tapi Jah sentiasa cuba upgrade ilmu Jah. Tak payah la Jah nak bukak kelas, gugel la sendiri. Kang kata Jah eksyen plak. Jah mohon maaf sangat2 tapi Jah memang nak bagitau aje bukan nak kondem saper2. Kalau terasa, I'm soriiiiiiiii...

Doakanlah Jah berjaya susukan anak lelaki Jah yang dah montel ni. Berat dia dah 6.1kg di usia 2 1/2 bulan. Alhamdulillah fully breastfeed. Harap Jah berjaya sampai 2 tahun. Setakat ni penghasilan susu masih banyak. Jah amalkan teknik kosongkan payudara selalu. Jah jadikan slogan 'more demand, more supply' sebagai pegangan sekarang ni. Kak Temah cubalah juga ya.

Oklah bacalah mitos n fakta penyusuan kat bawah ni. Ni Jah copy n paste dari blog meniti hari. Sila la baca ye.

Mitos 1
Sesetengah susu formula(FM) lebih baik dari susu ibu (SI) kerana ditambah vitamin.
Fakta:
Sesetengah vitamin yang ditambah mungkin memberi kesan negatif kepada bayi.

Mitos 2
Bayi menyusu SI mempunyai jadual menyusu yang sama dengan bayi menyusu FM.
Fakta
Susukan bayi mengikut kehendak.
SI lebih mudah hadam, maka bayi akan cepat berasa lapar semula.

Mitos 3
Sesetengah ibu tidak mampu menyediakan SI yang secukupnya.
Fakta
Kekerapan menyusu akan merangsang pengeluaran susu yang secukupnya.

Mitos 4
Adalah tidak mustahil bayi juga mempunyai alahan terhadap SI.
Fakta
Sekiranya berlaku alahan, mungkin disebabkan pemakanan ibu ataupun faktor sekeliling.

Mitos 5
Sekiranya ibu sakit, demam,selesema, ibu sepatutnya berhenti menyusu.
Fakta
Semasa sakit, ibu akan menghasilkan antibodi terhadap penyakit tersebut dan ianya sangat bermanfaat untuk bayi.
Bayi yang menyusu FM dua kali terdedah risiko jangkitan.

Mitos 6
Susu awal iaitu susu selepas kelahiran adalah tidak berfaedah.
Fakta
Kolostrum amatlah penting sebagai imuniti pertama bayi.

Mitos 7
SI sama sifat seperti FM.
Fakta
SI akan berubah dari segi warna pada masa dan waktu yang berlainan.
SI juga berubah2 rasa bergantung kepada pemakanan ibu.

Mitos 8
Menyusu akan menyebabkan bentuk badan lari.
Fakta
Menyusu dapat mengecutkan uterus dengan lebih cepat.
Menyusu dapat mengurangkan berat dengan lebih berkesan.

Mitos 9
Menyusu semasa datang haid adalah tidak wajar.
Fakta
Tiada kaitan dengan perubahan hormon.

Mitos 10
Payudara bersaiz kecil tidak dapat memberi cukup SI kepada bayi bersaiz besar.
Fakta
Saiz bukan penentu.

Mitos 11
Ibu wajib minum susu untuk bekalkan susu.
Fakta
Lembu tidak pernah minum susu, tetapi dapat hasilkan susu yang sangat banyak.
Ibu cuma perlu cukupkan air di dalam badan.

Mitos 12
Ibu menyusu memerlukan diet khas,perlu berpantang beberapa makanan.
Fakta
Ibu memerlukan protein yang lebih, lebih kalori, diet mesti seimbang.

Mitos 13
Bayi memerlukan air kosong pada awal2 kelahiran apabila cuaca panas.
Fakta
Air kosong tiada kandungan nutrisi.
Susu ibu sudah mengandungi air.

Mitos 14
Puting(nipple) perlu dibersihkan dengan sabun dan air setiap kali sebelum menyusu.
Fakta
Tidak perlu membasuh puting sebelum menyusu, elakkan penggunaan sabun.

Mitos 15
Setiap bayi hanya akan minum apabila dia betul-betul lapar.
Fakta
Susukan bayi setiap 2-3 jam pada minggu-minggu awal kelahiran.
Kejutkan bayi sekiranya payudara terasa bengkak.

Mitos 16
Apabila ibu berhenti menyusu, tiada jalan untuk kembali menyusu.
Fakta
Relaktasi boleh mengembalikan susu ibu.

Mitos 17
Apabila ibu mengalami rekahan puting (sore nipple), ibu seharusnya berhenti menyusu pada payudara yang mengalami sore nipple.
Fakta
Teruskan penyusuan.
Betulkan teknik pelekapan.

Mitos 18
Apabila berat bayi meningkat secara perlahan, susu ibu adalah tidak mencukupi.
Fakta
Rujuk carta perkembangan bayi menyusu susu ibu.
Adakah bayi mempunyai lampin basah 6-8kali, pembuangan najis 2-5kali pada minggu-minggu awal kelahiran.


Carta tumbesaran bayi susu ibu.
Mitos 19
Bayi yang ‘gemuk’ adalah bayi yang sihat.
Fakta
Bayi menyusu susu ibu datang dalam pelbagai saiz.
Bayi menyusu susu formula mudah meningkat berat badan.

Mitos 20
Najis bayi menyusu susu ibu sama dengan najis bayi menyusu FM.
Fakta
Bayi menyusu susu ibu kurang membuang berbanding bayi dengan FM.
Najisnya juga bersifat kekuningan dan kurang bau berbanding bayi dengan FM.

12.9.11

~ Barut warna warni ~

Tadaaaaaa...dah siap pun jahit 6 keping barut baru buat Yusuf. Ni semua gara2 Yusuf hampir2 tidak muat semua barut yang ada. Membayangkan dia baru 2 bulan maka mama berusaha gigih menjahitkan barut baru yang sedikit lebar dan panjang. Lepas ni nak jahit barut gantung plak. Kalau ikut banyak benda nak jahit tapi masa sgt limited dan skang mesin jahit plak macam rosak. Adeh mana nak antar baiki ni, dulu beli kat kuantan. Kalau balik Kuantan tau la nak pergi tapi kat kl ni kat mana agaknya nak baiki. Nanti gugel la.

Oklah kalau ada sesiapa yang berminat secara serius nak buat tempahan bolehlah bagitau. Nanti saya pertimbangkan. :-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

10.9.11

Anatomi Ujie - Selepas Melahirkan

Adalah terganggu barangkali.

Rasanya begitu teruji sekali kali ini. Walau begitu saya redha dengan ujian Allah ini. Memang ada hikmah disebaliknya. Syukur.

Melahirkan Yusuf pertamanya saya terpaksa berdepan dengan buasir yang agak menyakitkan dan menyukarkan tugas2 harian saya. Bayangkan macam mana nak jaga luka jahitan dan dalam masa sama nak rawat buasir dalam keadaan pantang. Serius memang mencabar sampai nangis2 depan suami. Suami pun setakat mana boleh tolong. G farmasi blikan ubat berulang kali boleh la. Sudahnya sebab buasir, pantang saya memang tidak berjaya diamalkan dengan berkesan. Buktinya masih ada perut buncit yang urrrrgghhhh sangat mengganggu. Saya amik masa dekat 3 minggu tuk sembuhkan buasir saya ini. Bayangkanlah 3 minggu!

Keduanya dah nak dekat abis pantang 44 hari saya kena jangkitan pada vagina pula, kali ini saya kena gatal2 kemerahan. Urgggghhhhh sangat ok. Saya pergi klinik dan doktor kata itu normal. Kene amik ubat, kali ini seminggu juga tempiasnya.

Dan yang paling mencabar sekali ialah minggu lepas. Raya ketiga start demam selsema. Waktu tu kat Melaka n otw balik ke kl. Sebab demam sudahnya raya keempat kami semua duk rumah saja, serius tak larat. Sekalinya demam berlarutan. Sebab dah nak kerja isninnya maka pagi sabtu tu pergi klinik amik ubat dengan harapan cepat sembuh. Dah teruja nak masuk opis. Sekalipun niat amat baik sekali, petang sabtu tu dah start rasa sengal2 perut. Dlm hati mesti sbb ubat2an yang diambil. Sakit perut tak juga reda malah makin sakit sampai dah tak tahan pagi buta isnin tu pergi klinik lagi. Pukul 4 pagi ok pergi klinik! Sian sangat Yusuf kene antar umah nenek sepagi itu.

Kat klinik doktor tanya2 aje pastu kata saya gastrik. Saya setuju jelah sbb membayangkan semenjak demam saya asyik telan panadol, panadol soluble n ubat selsema. Saya pun ingat saya gastrik. Sekalinya isnin mc saja sebab mmg tak boleh pergi kerja, nasib baik saya tak pergi ok sebab sakit berlarutan n makin kuat sampai saya jalan terbongkok2. Saya mula panik sebab sakit perut saya berterusan dan bkn datang n pergi. Lagi pulak ubat gastrik saya makan mmg tak tunjukkan apa2 perubahan.

Sampai satu tahap saya menangis, suami pun naik kesian. Suami kata sakit sangat ker? Sebenarnya waktu tu saya tgh panik. Saya tekan2 perut n bahagian yang sakit adalah bahagian bawah belah kanan. Ini adalah tanda2 apendik!!! Sementelah pula masa tu bz main mesej blackberry dengan kawan saya. Dia yang beria2 suruh saya buat further checkup sbb dia takut saya appendik. Masa tu saya nangis bukanlah sbb tak tahan sakit tapi saya nangis sbb saya takut saya appendik. Masa tu saya terpikir saya mati dan tentulah saya terpikirkan 2 wajah comel anak2 saya. Arrggghhhhh serius sedih tahap dihiris2 hati ini. Siap sedu sedan lagi2 pikirkan si kecik yang tak berapa kecik yusuf imran.

Suami sepatutnya kerja jam 3ptg, waktu saya nangis tu dah pukul 1ptg. Suami ajak pergi hospital dan saya ikut saja sbb mmg itu niat saya. Dalam hati kalau pergi ppum mesti 1/2 hari tunggu tak siap2 lagi. Nak cadang kat suami pergi pusrawi aje, suami pun nak rushing kerja. Masuk bilik dah dgr suami telefon awek kawan dia yang kerja kat hospital pantai. Adoi nak pergi pantai terbang lagi banyaklah duit. Tapi sbb dah sakit n nak cepat serta mmg kesuntukkan masa maka pergi jugalah ke pantai.

Masa jumpa doc mmg suspek appendik. So kene buat blood test n ultrasound. Sebab ultrasound tunjuk semuanya berkeadaan baik maka kene buat x-ray perut untuk pastikan betul ke tak appendik. Sbb suspek appendik maka urine test tak buat.

Agak lama tunggu result sebab aritu sangat ramai org, maryam siap tido lagi, papa pula terpaksa masuk kerja lambat skit. Dekat pukul 6ptg baru doc dtg n bgtau result semua ok n bukan appendik. Masa tu rasa nak nangis n bersyukur sgt2 ianya bukan appendik. Dan doktor suspek UTI (Urinary Tract Infection) plak. So doc kata amik ujian air kencing. Sebab uti doc kata dia tak nak tahan wad n bagi saya balik dengan antibiotik. Masa ni bertambah syukur sbb tak kene tahan sbb kepala dah congak2 berapa plak bil nak kene bayar.

So esoknya doc sahkan it was uti. Malam tu mmg saya dah gugel pasal uti. So salah satu tandanya adalah abdomen pain. Serius ianya sangat sakit. Dan saya masih sakit n mc dari 2 hari tambah lagi 2 hari, 2 hari tu amik kat klinik biasa aje sebab malas dah nak g pantai semata2 nak amik mc. Alhamdulillah lepas makan antibiotik n minum air dengan sangat banyak perut saya sudah pulih.

Oh ya bil yang saya terpaksa bayar adalah RM720.20!!! Waktu ini sangat menyesal kerana tak respon kepada proposal insurans kesihatan yg diberi kawan papa. Tapi tiadalah gunanya lagi kan. Maka bayar sajalah.

Namun begitu moral dari kejadian ini ialah pergilah kepada yang betul2 pakar jika sakit n tak tahu puncanya. Syukur biarpun saya habiskan sejumlah wang yang besar saya didiagnos dengan betul. Jika saya terus2an pergi klinik ntah apa lagi ubat yg saya terpaksa makan. Bayang kalau doc kata saya appendik bukan uti lama mana lagi saya akan sakit n infection ini agaknya dah boleh attack buah pinggang saya. Nauzubillah.

Moralnya lagi ialah amiklah insurans kesihatan. Ye saya sudah email kembali kawan papa n minta dia bagi semula proposal insurans itu untuk saya teliti, hari tu saya terlalu sibuk n biarkan saja proposal dalam inbox yahoo. Skali cari tak jumpa sudah. Sebab papa n maryam dah ada maka saya minta dia proposed untuk yusuf sekali. Kali ini saya tak mahu pisang berbuah dua kali.

Benar setiap ujian Allah itu ada hikmahnya...syukur.
Published with Blogger-droid v1.7.4

8.9.11

Sumber Inspirasi Susu Ibu

Nampak gambar budak ni? Budak ni namanya Faiq Rafael Amsyar, umur baru 8 bulan dan beratnya 11kg! Berat yang sama dengan berat Maryam di usia 3 tahun! Saya tengok dia pun letih tau.

Sebenarnya dah jadi kebiasaan papa ajak saya beraya rumah kawannya di keratong kalau kami dalam perjalanan kuantan - Melaka. Dah lama tak jumpa sebab last jumpa kawan papa ni takde anak pun lagi.

So masa sampai tu nampak mak dia dukung si rafael ni mmg dalam hati saya terdetik budak ni mesti minum susu ibu. Badannya sangat gebus ok. Geram mak tgk. Dah la bila buat muzik tergedik2 dia menari. Memang geram sangat2 tgk dia.

Bila dah borak2 memang sahlah si rafael ni hisap susu ibu sepenuhnya. Badannya mmg tegap, seketak2 Yusuf, Rafael lagi la berketak2. Kalau tgk mmg la rasa kagum dengan kesan susu ibu sementelah pula ayah rafael kata rafael tak mau amik solid food sangat, mmg suka minum susu sampaikan ayah dia tanya doktor takpe tak anak dia tak nak makan sangat. Hohohoho anak dia sihat walafiat begitu pun dia masih risau gila. Rileks k, susu ibu tu tetap yang terbaik.

Baik saya akan menjadikan rafael sebagai inspirasi! Hahahah pengsan la mak nak dukung Yusuf kalau 8 bulan dah 11kg. Mau kene tinggal saat g shopping, xpun duduk dalam troli supermarket aje. Kekekeke...

Oh ye masa bekalkan Yusuf dengan ebm isnin baru ni mama letak 3oz setiap botol, skali nenek kata 3oz x cukup untuk satu sesi penyusuan, kene letak 4oz. Biaq betui Yusuf Imran, hang betui2 nak jadi abg rafael ka? Tapi xpelah janji Yusuf minum, stok biar mama yang usahakan, InsyaAllah bisa diatur.

Masih mencongak2 berapa botol mama kena bekalkan untuk Yusuf sehari. Kalau 5 botol maka total sehari mama kena sediakan 20oz.tapi rasanya 6 botol lebih selamat. Harap2 semuanya ok sahaja.

Oklah nak tido sudah. Anak2 sudah lelap, papa juga. Nite semua!
Published with Blogger-droid v1.7.4

7.9.11

~~ Selamat Hari Raya! ~~

Inilah gambar terbaik kami dihari raya yang ada dalam tab saya. :-P

Buat semua teman dan rakan taulan kami sekeluarga mengucapkan selamat hari raya aidilfitri. Ampun maaf kami pinta.

Rumah terbuka kami masih tak tahu lagi akan diadakan atau tidak disebabkan kesihatan saya yang tidak menentu ini. InsyaAllah kalau kesihatan saya mengizinkan dan mil juga baik2 saja anda semua akan menerima jemputan saya. InsyaAllah.

Selamat beraya semua!
Published with Blogger-droid v1.7.4

27.8.11

Sistem Giliran Beraya

Raya kali ini adalah giliran encik suami. Biasa jika belah suami, Melaka yg akan menjadi destinasi. Mengikut beraya bersama keluarga besar suami tidak menjadi masalah bagi saya malah saya sangat menunggunya kerana famili besar ini sangat erat n meriah suasananya. Percayalah jika anda mengenali famili besar ini anda akan kagum dengan keeratan hubungan yang terjalin.

Namun begitu raya kali ini seperti tidak nampak macam mana. Suami bekerja dihari pertama raya, cuma bercuti di raya kedua hingga keempat. Itupun kena standby di raya keempat. Mil pula tak dapat nak bgtau plan beliau bagaimana. Namun apapun plannya saya akan bsm anak2 beraya di kl di raya pertama sementara menunggu papa pulang dari kerja untuk pulang ke kampung papa. Boleh bayang saya vouge2 berbaju raya kat kl ngan yam n yusuf tanpa papa dengan linangan airmata. Gerenti la kan menangis sedu sedan. Gila ko raya kat kl, flat ni gerenti suram, ntah2 boleh main turun naik lif sbb orang takde. Serius tak dapat bayang mcm mana saya nak tabah beraya ngan anak2.

Sebab tu saya minta izin papa beraya di Kuantan saja. Sementelah pula sekarang kami sudah tiba di kampung saya. Ikut plan Isnin kami balik kl semula, selasa balik melaka. So saya tukar plan n minta pendapat papa. Lepas mil masih tak dapat buat keputusan, kami setuju tukar plan. So dapatlah saya beraya bersama mak di raya pertama, raya kedua kami akan balik Melaka. Alhamdulillah moga2 raya tahun ni dapat berkumpul dan bergembira bersama sanak saudara.

Sistem giliran boleh ditolak ansur, janganlah nak bertekak demi mempertahankan giliran beraya di belah keluarga sendiri hingga bermasam muka. Yang penting raya adalah untuk dinikmati dan bukan masa untuk mencetuskan muncung sedepa sang suami atau isteri. Tak kiralah giliran belah keluarga siapa, yang penting hati mestilah dilapangkan dengan niat menikmati raya sepenuhnya. InsyaAllah jika niat mengeratkan silaturrahim, isu masam muka takkan menjadi soal di pagi raya. Nikmatilah raya ini tak kiralah bersama ibu sendiri atau mertua. Yang penting adalah niat dihati. Seriusnya saya lebih enjoi beraya bersama keluarga besar mertua kerana ianya mmg meriah berbanding raya keluarga saya yang sememangnya biasa2 saja.

Buat suami terima kasih daun ketupat. Saya sangat menghargai tolak ansur ini. Dan buat semua maaf zahir batin diminta. Pandulah dengan selamat di hari raya ini. Yang penting berbahagialah dipagi raya tak kira bersama siapa anda beraya. Bahagiakanlah insan2 di sisi kita sementara mereka masih ada. Selamat hari raya!
Published with Blogger-droid v1.7.4

24.8.11

'Mama very gud girl!'

Itulah kata Maryam bila saya tunjukkan botol 9oz yang penuh dengan susu perahan saya. Actually saya berjaya memerah 11oz susu pada petang itu. Dan ungkapan Maryam pada saya seolah-olah pembakar semangat dari seorang kecil yang tahu kebaikan susu ibu. Kalau tak baik takkan dia pandai mengungkap begitu kan?
Published with Blogger-droid v1.7.4

My Super-Sentimental Husband

Nampak tak handphone yang dah rabak sana sini kat atas? Haa kalau nak tau itulah handphone yang suami saya pakai since 2007 until lebih kurang 2 minggu lepas. Giler tak maju kan, jauh panggang dari teknologi sekarang, jauh giler ketinggalan dengan i-phone n yang sewaktu dengannya. Isteri giler pakai blackberry n tab bagai, tengok suami, kesian, kesian...

Suami saya bukan gile gajet, buta it juga, kekekeke, saya pun buta it juga tapi terer skit dari suami saya. Yelah saya nak heran apa, saya ada software engineer saya, saya beli gajet ke apa ker, semua engineer saya yang set-upkan, so saya tak pedulik sangat pon buta tak buta, kekekek...hehehe sib baik ada ateh yang menjadi mentor saya dalam bidang gajet mengajet.

Ok berbalik pada suami saya, saya dah naik rimas tgk dia pakai henpon rabak tu, serius ko siap keypad tercabut dia boleh selamba pakai, bukan takde henpon lama, siap adik saya bagi henpon dia, dia tak nak juga pakai sampai saya rasa nak aje campak henpon dia tu dari tingkap bilik tingkat 17 ni. Dah puas bebel dia guna jugak henpon ngokngek dia tu. Dia kata janji boleh sms n tepon dah ler n janji ada kredit. Nyampah mak ok.

Sampai satu tahap saya offer dia beli galaxy s, i-phone @ sony x-play. Tapi dia tak kata ya tak kata tidak, bila nak beli dia menolak. Sakit hati pun ada, suka pun ada sebab jimat duit saya la kan, sebab offer ni sempena hadiah harijadi. Saya pun tak pakai ipon ok, blackberry pun yang paling low class i pakai. Kekekekeek tapi apa jadah nak bagi gajet power kalau buta it kan? Haha gile kutuk suami sendiri.

Tapi akhirnya saya belikan juga dia galaxy ace yang mana saya rasa affordable n berbaloi la nak blikan tuk suami saya yang tak gile gajet tu. Tu pun saya suruh engineer saya pergi beli. Serius dah tak tahan tgk henset selenge dia tu, kalau harap dia beli mmg tidak la sebab dia mmg berkira nak beli apa2 tuk diri sendiri, kalau saya mintak dia boleh plak usahakan. Sebab dah tak tahan sangat saya belikan la sebagai menunai janji hadiah harijadi beliau yang tertunggak dari bulan 5 baru ni. Pastu padan muka dia sbb dia tanya saya kenapa tak blikan dia sony x-play, hohoho aritu saya tanya nak tak nak jual mahal. Skang guna ajelah ace tu. Ada rezeki 5 tahun lagi kita bli henpon canggih baru lg ok?

Oh dan yang menjadi suami saya super sentimental ialah setiap kali saya kutuk henpon dia, salah satu jawapan beliau ialah 'ingat apa? Henpon ni tunang aku bg tau' Hahahah dan itu adalah 5 tahun lepas dan sayalah tunangannya yang menberikan beliau henpon itu. Dan kini setelah beranak 2 barulah henpon itu ditukar. Hehehe kan sentimental tu...
Published with Blogger-droid v1.7.4

20.8.11

::Human Milk for Human Babies::

Hari ni berbuka kat rumah mil. Sementara tunggu berbuka baca paper yang ntah berapa hari lepas. Tiba2 mana tertancap satu artikel tajuk pasal penyusuan susu ibu dan satu frasa yang sangat menarik perhatian iaitu 'Human milk for human babies'.

Ingin saya ingatkan saya bukanlah terlalu taksub dgn penyusuan susu ibu dan saya tidak sesekali bersetuju dengan sesetengah golongan yang taksub lalu secara tidak sengaja mengutuk golongan ibu2 yang tidak menyusukan anak mereka dengan susu ibu. Saya menyusukan kerana inilah yang terbaik untuk anak2 saya dan saya seronok melakukannya. Saya tidak taksub tapi saya menyokong penyusuan susu ibu sepenuhnya.

Human milk for human babies (HM4HB) adalah satu komuniti yg menggalakkan perkongsian susu ibu di seluruh dunia. Bolehlah gugel kalau nak tau lebih lanjut ok? Cuma saya nak berkongsi persepsi saya selepas membaca artikel ini @ lebih tepat slps mengetahui kewujudan komuniti seperti ini. Pada awalnya saya tdk menyangka wujudnya komuniti seperti ini dengan sambutan yang amat menggalakan dari seluruh dunia! Misi utama mereka adalah bg memastikan setiap anak manusia mendapat susu manusia dan bukan susu formula.

Awalnya pada saya berkongsi susu dengan anak org lain sebolehnya saya cuba elakkan. Ini kerana dalam islam jika syarat2 tertentu dipenuhi akan jatuhlah status ibu susuan n anak susuan. Pada saya ini sangat berat lagi2 rata2 kawan2 punya anak sebaya. Bagaimana kalau jatuh cinta dewasa kelak? Kedengaran lucu tapi bgmana jika terjadi? Kerana itu sewaktu menyusukan Maryam stok susu saya terbuang begitu sahaja. Saya takut untuk memegang status ibu susuan.

Apabila difikirkan balik kenapa tidak saya berkongsi dengan kawan2 yang menghadapi masalah menyusukan anak mereka? Ini kerana terdapat beberapa orang rakan saya yang gagal sedangkan keinginan mereka sangat kuat, masing2 mengalami masalah tersendiri dan tak dapat dielakkan. Saya sangat bersimpati dengan mereka.

Kalau langkah dan syarat dipatuhi, mengapa tidak saya ada anak susuan? Oh tentu manis kan memegang status ibu susuan? Ya persepsi saya berubah dan mengapa tidak saya membantu anak manusia lain mendapat susu manusia juga? Ini juga kerana kawan2 disekeliling saya yang tidak berjaya menyusukan anak mereka dengan susu ibu bukanlah kerana mereka tidak mahu tapi setiap dari mereka tidak mampu dan mempunyai kisah sedih disebaliknya. Stok saya tidaklah melampau banyak namun saya rasa saya boleh sedikit sebanyak membantu ibu2 lain. Setelah saya hitung n mencongak2 saya rasa stok ebm saya mencukupi sementelah pula saya bukanlah ibu bekerja yang akan bekerja outstation. Saya rasa dengan susu perahan sewaktu di ofis, InsyaAllah mampu untuk dibekalkan kpd Yusuf sehari2. Lagi pula saya lebih suka memberi yang fresh berbanding stok ebm memandangkan itulah yang sebaiknya.

Kemudian saya terfikir lagi, mengapa tidak saya bagi Maryam saja lebihan stok susu adiknya? Tentu jauh lebih baik dari saya beri susu formula yang DHAnya kononnya 4x lebih tinggi. Saya berura2 mahu tandem nursing sebelum melahirkan Yusuf namun selepas melahirkan saya rasa geli* pula nak menyusukan Maryam lagi2 buah hati saya ini mulutnya bercakap tak henti2. Dapat bayang tak maksud geli* saya tu? Siapa yang kenal Maryam pasti faham maksud saya. Semalam saya cuba juga bertanya Maryam samada mahu atau tidak berkongsi susu dengan adik dan saya menyuruh Maryam cuba merasa susu adik sedap @ tidak. Respon Maryam? Dia senyum2 malu dan kata dia malu. Hahahahah serius nampak dia sangat segan.

Kebetulan juga salah seorang kawan saya mengirim sms bertanyakan tentang susu ibu saya. Dia mengalami kesulitan memerah susu dgn hasil yg sedikit ditambah pula dengan jaudis yg dialami anaknya. Selepas bertanya papa dan menimbang2 saya bertanyakan sama ada beliau mahu berkongsi stok ebm saya. Niat saya ikhlas lebih2 lagi anaknya mengalami jaundis. Paling tidak saya dpt nembantu anaknya menyembuhkan jaundis. Saya juga rasa terpanggil lebih2 lagi anak beliau hanya muda 9 hari dari Yusuf dan juga seorang lelaki. Sementelah pula suaminya adalah 2 pupu suami saya. Apa salah Yusuf membantu 3 pupunya pula kan?(betul tak pangkat saya guna sebab ayah mertua saya dan ibu mertua kawan saya adalah sepupu).

Kesimpulannya saya rasa saya sudah bersedia berkongsi susu saya tapi dengan mematuhi syarat2 yang telah dilandaskan Islam. Syarat saya pula saya hanya sedia berkongsi dengan rakan muslim, rakan yang saya telah kenal agak lama dan rakan yang benar2 mengalami kesulitan dalam menyusukan anaknya tetapi mempunyai keinginan yang kuat untuk memberikan anak mereka yang terbaik dan saling rela merelai. Hahahahah bila baca balik macam poyo pulak saya ini. Oh tapi saya serius ni ok...

Jadi siapa rasa mereka memerlukan dan mematuhi syarat2 yang ditetapkan bolehlah kita berbincang mengenainya. Kalau rasa geli atau ieewwww dengan perkongsian ini cuba renungkan kembali, berkongsi susu terbaik sesama manusia atau berkongsi susu yang belum tentu baik dengan susu formula di pasaran adalah lebih baik? Renung-renungkan dan selamat mengepam. Berusahalah menyusukan dan mengepam untuk manfaat kita bersama. ;-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

16.8.11

:Susu chap minda berhubung:

Sabar ajelah semalam masa nak beli susu untuk Maryam, Maryam minta nak beli susu 4xDHA sedangkan sejak2 susu tanpa gula diperkenalkan kami telah beralih kepada jenama tersebut. Dah puas saya berbincang dengan dia, dia tetap nak jugak susu tu. Rasa nak cepuk dia pun ada sebab saya memang nak tukar lagi jenama susu yang lebih jimat memandangkan dia sudahpun berusia 3 tahun. Sekalinya bukan lagi jimat, lagi tak jimat adalah. Haih tak mahu pula tu dia minta sustagen ker, dugro ker atau dutch lady. Macam tau2 aje susu terbaik selain susu ibu.

Actually masa bagi Maryam susu tanpa gula tu bukanlah sebab dia satu2nya susu yang tak bergula tapi kebetulan masa tu mmg nk tukar susu. Mula2 Maryam minum susu 4xDHA juga, tapi Maryam ada masalah berak keras, so tukar guna friso, still berak keras tapi ok sikit dari minum susu 4xDHA. Then tukar minum susu minda berhubung walaupun memang dah tak larat nak layan dia yg sememangnya minda terlebih berhubung dengan mulut. Hahahaha...

Nak jadikan cerita, masa tgh berbincang dgn yam tu datanglah makcik yang jadi jurucakap suh beli susu 4xDHA tu. Apalagi yam dengar penerangan dia penuh kusyuk, macam dia paham kan. Saya malas nak layan sangat n iyakan aje. Masa dia tgk kami nak beli susu minda berhubung dia pun bukak citer yang susu ni dah turun khasiatnya. Dia pun tunjukkan peratus sebenar yang disarankan untuk susu dari segi khasiatnya, yang menurutnya susu 4xDHA mengikut peratusn khasiat itu seratus peratus dan susu minda berhubung tidak yang mana khasiat yg sepatutnya tinggi adalah rendah dan yang rendah adalah tinggi. Selain itu kandungannya juga telah kurang kpd 500gram dan sudu pencedoknya telah mengecil.

Saya biarkan saje makcik tu membebel, alah dah selalu sangat jumpa dia kalau nak bli susu kan. Tapi akhirnya saya beli jugak la susu 4xDHA tu dan yam tersenyum puas.

Kenapa saya beli susu 4xDHA? Sebab saya pelik Maryam sejak minum susu minda berhubung dia minum sangat banyak n mcm tak masuk akal, dah abis 6oz dia boleh mintak lagi. Pastu dia asyik2 mintak susu. Mungkinkah benar susu minda berhubung dah kurang khasiat? Wallahualam...

Dan start malam tadi Maryam minum susu 4xDHA n guess what? Malam tadi dia minum sekali masa nak tido n sampai petang ni dia minum sekali aje susu. Kalau minum susu minda berhubung tu dah lebih kurang 3x dia minum. Adakah sebab kandungan gula jadi begini? Sekali lagi wallahualam...

Tapi saya masih memikirkan susu terbaik untuk Maryam...
Published with Blogger-droid v1.7.4

9.8.11

30 hari sudah berlalu...

1) Perut masih belum kempis, masih belum hilang kehitaman n stretch marks masih ada - inilah kalau malas berbengkung ye puan2, tapi saya ada alasan sendiri, salah satunya sebab saya mengalami buasir yang menyukarkan pergerakan saya dan saya lebih memberi perhatian kepada menyembuhkan buasir dari mengamalkan amalan2 berpantang.
2) Pengambilan jamu2 tidak berjaya diamalkan, sebab saya breastfeed sepenuhnya, Yusuf pula mendapat impak. Masa amik ubat buasir yg kebanyakkannya herba, saya perasan Yusuf naik ruam, bila berhenti alhamdulillah ruam berkurangan. Jadi saya rasa proses penyembuhan dalaman saya adalah lambat. Sangat risau kerana saya tak amik apa2 jamu n saya makan tak berpantang sangat. Saya memang tak boleh skip makanan pedas, ais minum juga skit2 sebab bulan puasa ni mmg teruji tgk air sedap2. Tapi saya ingat pesan mak tak boleh minum air tebu, air kelapa n makan sayur keladi selama setahun. Huhuhuhu air tebuuuuuuuuu...setahun tu!
3) Darah nifas sudah kering, cuma masih ada sisa2 kecoklatan, harap2 saya dapat berpuasa dalam tempoh terdekat ini. Sedikit risau sebab nak puasa n menyusukan. Tapi InsyaAllah saya akan berusaha. Maybe stock susu boleh buat malam hari.
4) Stok susu cuma seperti gambar di atas. Alhamdulillah itu yang termampu setakat ini, maybe saya harus tingkatkan usaha saya sebab saya sangat malas nak mengepam. Tidak, mulai hari ini harus melipatganda usaha. Kelihatannya Yusuf tiada masalah membotol. Alhamdulillah.
5) Yusuf Imran sudah kelihatan sedikit tembam, berkat susu ibu. Alhamdulillah. Menjaga Yusuf tidaklah sukar cuma dia banyak tidur siang. Bila mama nak tido dia nak jaga, bila dia tido masanya tak sesuai tuk mama tido. Sedikit pening mama disitu.
6) Maryam Jannah - ini cabaran sebenar mama. Aduhai penat gila jadi tarzan terjerit terlolong setiap masa. Sabar ajelah. Masa adik tgh babu, masa tulah dia nak babu dia, masa adik tido masa tulah dia nak gomol adik. Suruh mandi pun bergaduh, nak makan pun bergaduh. Yang bestnya mama marah kadang dia buat dek aje, dah slalu sgt kene marah sampai dia pun mals nak layan. Sebenarnya mama rasa bersalah yang amat sebab selalu jerit2 kat Maryam. Haih...
7) Tempoh pantang masih bersisa 2 minggu, dan saya cuba memberi perhatian kepada perut dan organ2 dalaman. Maka saya kembali pakai girder n menyapu perut dengan kapur+limau nipis. Ini adalah untuk mengurangkan kesan hitam n mengempiskan perut. Kalau amalkan siang malam, InsyaAllah berkesan. Saya juga beli produk 'Bidadari' dari jenama DCL untuk organ kewanitaan. Tapi macam biasa Yusuf kelihatan tak serasi. So demi anak kecil ini saya stop la dulu @ kurangkan pengambilannya. Harap2 ada kesan untuk penyembuhan dalaman.

Itu saja updates setakat ini. Kepada rakan2 yang juga sudah melahirkan - Zue n Mien, silalah berpantang dengan baik ye, nanti kita bisa bertemu n menemukan hero2 kita, Yusuf, Syamil n Muiz... Dan pada waktu blog ini ditulis maybe Mama Ila juga telah berjaya melahirkan. Dan buat Intan, tak sabar tunggu saat kau pula. InsyaAllah baby Syaaban n Ramadhan baik pekerti budaknya... :-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

5.8.11

~ Majlis cukur jambul Yusuf Imran ~

Published with Blogger-droid v1.7.4

Alhamdulillah dapat sempurnakan majlis cukur jambul Yusuf di hari ke-9 kelahirannya. As usual majlis awal sebab ada sepupu hubby buat majlis bertunang, jadi kami pun tumpanglah menyelam sambil minum air. Yes sebab saya masih lagi dalam mood jalan dengan penuh keayuan maka semuanya diuruskan oleh ibu mertuaku. Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar dan Yusuf sangatlah well behaved sepanjang direnjis n ditobek2 rambut pacaknya itu. Yusuf tidak meragam langsung dan sepanjang duduk di dewan dia membuta sahaja. TQ darling!

Kepada semua yang telah memeriahkan majlis, terima kasih banyak2. Ramai yang tak dapat datang sebab majlis clash dengan birthday party sorang lagi kawan saya, pada yang sempat rushing ke majlis Yusuf terima kasih sangat2.

Selain dapat banyak hadiah, Yusuf juga terima banyak duit yang menjadikan Yusuf seorang ribuwan. Alhamdulillah dah abis pantang nanti kita buka buku akaun ye sayang? Tak sabarnya mama nak abis pantang, teringin gila nak pergi jalan2 dengan 2 anak mama ni.

Oklah kalau rajin akan apdate gambar sepanjang majlis. Sangat malas nak buka laptop n edit gambar, serius dah lama tak buka laptop. Oklah itu saja setakat ini k. Selamat berpuasa n berbuka kepada semua.

29.7.11

Happy 4th wedding anni, honey!

I tau suami i tak baca kot blog i tapi tak kisahlah, just to wish him happy 4th wedding anniversary. TQ for everything especially kesabaran beliau. Muah!

Alhamdulillah 4 tahun bersama Allah telah mengurniakan sepasang cahayamata kepada kami yang mana membuatkan kami sangat2 bersyukur n rasa bertuah dengan rahmat Allah. Moga kami terus dirahmati selamanya. Ameen...
Published with Blogger-droid v1.7.4

25.7.11

# Berpantang #

Hari ini sudah masuk hari ke-17 saya dalam tempoh berpantang. Walaaa cepatnya masa berlalu, kalau keje la nak abiskan seminggu pun susah. Saya nak cepat habis 44 hari berpantang tapi tak nak cuti cepat habis, boleh gitu? Banyak benda nak buat tapi sebab berpantang kenalah lupakan dahulu. Bukak tingkap nampak mid valley, isetan, the gardens lagi, mana tak teruji iman shopping. Huhuhuhu nak g jalan2 gile rasanya.

Actually saya taklah mengikuti ritual berpantang sangat. Bertungku pun 2, 3 kali je. Berbarut? Masih lagi, tupun pakai girder je n sebab utama ialah nak hilangkan parut hitam kat perut, scary ok nak tgk perut hitam n gelebeh. Tapi kadang tak pakai juga, ikut mood. Pilis dipilis? langsung tak pakai. Sangat malas ok nak menampal n kemudian mencuci. Haih...saper yang buat semua ni mmg i salute la. Apa lagi ye? Makan jamu? Oh lagi la tidak sebab i breastfeed anak i ni. Tunggu la skit ari lagi i cuba makan sebab Yusuf namapak mcm ada kuning skit2 lagi. Bertangas ker, apa ker memang la tak buat juga, mana la ada orang nak buat skang, susah kot nak cari org yg boleh buat.

Makan? Taklah pangkah yg kene pangkah. Baru tadi i makan durian, takpe kan makan durian? Hohohoho setakat ni Alhamdulillah takde la kejadian serius. 2 minggu duk ngan mil, mil masakkan, makan aje, takde la nak request2 sebab segan la mil dah jaga kan, lagipun mil i bagi makan yang bagus - ikan tenggiri, ikan parang n ikan merah. Belasah ajelah walau i ada terbaca ikan parang takleh buat berpantang. Hohohoho. Pagi n petang makan biskut pingpong cicah milo. Yum yum sungguh lazat. Pastu 2, 3 hari ni banyak plak dapat rambutan, tapi ni saya tak berani sentuh, tak tau kenapa, tapi anggur i belasah aje. Tapi ais atau air sejuk memang i takde curik2 minum eh, tapi bulan pose kang tak tahulah iman camne nak tgk air tebu n segala juadah yang pastinya melelehkan liur.

Oh skang saya sudah pulang ke rumah manis. Serius sangat merindui rumah sendiri lagi2 merindui kemanisan duduk di sofa merah sambil menekan channel tujuh sebelas di astro, rasa tempoh berpantang kembali bermakna. Hehehehe... Lagipun dah risau takut kain baju tak berlipat, sbb sudah saya katakan suami saya takkan boleh buat beberapa perkara iaitu masak, lipat kain n iron baju. Jadi tiada apa yg dpt mengubah longgokan kain menjadi tersusun jika hanya suamiku dirumah melainkan longgokan itu bertambah tinggi kerana suamiku suka basuh baju.

Lepas bersalin ni pun rasa mood mengemas kembali datang, tapi kene limitkan sebab takleh buat kerja berat2. Tapi 1st day balik tu mmg tak berenti mengemas, sampai sakit pinggang. Siap memasak juga lagi. Yang tak bestnya, baru clearkan bilik, tak sampai brp jam saya dah mengucap panjang, mana tak bilik dah tonggang langgang balik dikerjakan Maryam. Sabar ajelah. Makan saya masih dimasak mil, mil deliver tuk saya, malam tadi suami saya kerja malam pun dia dtg temankan tidur. Hmmm bertuah kan? Alhamdulillah. Masa pantang kat umah mil saya makan, tgk tv n tido. Mandikan Yusuf, basuh baju Yusuf semua mil yg buat.

Cuma yang tak bestnya, walaupun jahit tak banyak saya tetap merana ni. Bukan sebab jahit tapi sebab hemmorhoids @ bahasa melayunya buasir. Huhuhuhu sangat suffered okeh! Bayanglah dah ler nak jaga jahit, dengan darah nifas yg masih banyak lagi, nak kempiskan perut lagi, nak susukan Yusuf lagi, pendek kata mmg menangis la juga. Skang dah okey skit tupun lepas cuba 3 ubat. Harap2 yang last ni berkesanlah dengan cepat. Dah tak tahan dah tak boleh nak lasak2. Bayanglah patut hari ke-17 ni dah steady dah berjalan bagai. Ni terkial2 lagi nak duduk. Adeh2. Actually buasir ni tak serius before tapi lepas meneran bersalin mmg terkeluar la buasir yg menyakitkan tu. Nak buang air besar mmg rasa trauma.

So lusa kami nak balik Kuantan pula. Harap2 saya bertambah pulih. Kalau boleh nak berurut lagi sebab kat umah mak saya, tukang urut adalah selang sebuah rumah aje ngan umah mak. Tupun kalau makcik tu free la. Kalau tak pun takpe. Oh lagi satu teringin nak pergi urut penutup pantang. Aritu gugel2 jumpa plak pasal urutan ni, plak tu yg bagi service ni pusatnya kat brickfield aje. Molek benar la tu, tapi tak call tanya lagi. Bestnya kalau dapat berspa n berurut tu. Harap2 terlaksanalah impian gediks ni. Hehehehehe...

Oklah dah panjang plak story kali ni. Stop dulu k. Nanti i apdate resepi pantang pulak. Dan kalau rajin nanti kita citer plak pasal emosi kacau bilau si kakak yang telah mendapat adik. Ok byeeeee...
Published with Blogger-droid v1.7.4

20.7.11

Cerita katil sebelah...

"Menjadi ibu adalah indah namun menuntut pelbagai pengorbanan, maka tabahlah"

Saya ingin berkongsi cerita, cerita tentang ibu muda di katil sebelah saya sewaktu saya di dalam wad bersama Yusuf. Ibu muda ini berbadan sedikit besar, saya agak umurnya di awal 20an dan pertama kali menjadi ibu. Dia juga bersalin melalui kaedah ceasarean. Anaknya perempuan yang dilahirkan seberat 3.6kg.

PPUM adalah hospital rakan bayi, maka bayi memang akan sentiasa bersama ibu dan tiadalah nursery atau susu formula yang dibenarkan.

Alhamdulillah Yusuf tidak meragam. Sebab sudah mempunyai pengalaman anak pertama dan sedikit pengetahuan tentang penyusuan susu ibu maka saya tidak lagi panik memikirkan susu yang belum banyak atau memikir cara yang efektif untuk menggalakkan penghasilan susu.

Berlainan dengan ibu muda di katil sebelah. Simpati saya padanya, sudahlah dibedah, anaknya pula asyik menangis dengan suara yang amat kuat, ye seperti anaknya mempunyai nada suara di oktaf 5, setaraf Mariah Carey. Saya serius, sehingga memang saya tak bisa melelapkan mata sepanjang malam. Begitu juga ibu muda itu, baru dia mahu melelap mata anaknya akan mula berdondang sayang. Sesekali saya terdengar beliau merengus namun beliau tetap bangun menenangkan anaknya.

Dia ada menegur saya, bertanya tentang susu ibu. Walaupun saya berjaya menyusukan Maryam sehingga 2 tahun namun pada saya, saya masih mentah dan saya bukanlah orang yang layak menasihati beliau. Saya juga tak mahu mengganggu emosinya yang jelas sudah amat terganggu. Rupanya dia mengalami masalah puting tenggelam, maka anaknya memang tidak dapat menyusu dengan sempurna. Waktu ini saya bersyukur kerana Allah tidak menguji saya sebegini.

Disebabkan anaknya asyik menangis, beberapa kali nurse mengambil anaknya, ya saya tahu, nurse memberikan susu formula kepada anaknya. Namun anaknya diam tidaklah lama, masih juga melalak.

Sampai ke satu tahap, saya terdengar perbualan ibu muda ini dengan seorang nurse yang agak senior.

"Eh kenapa awak menangis?"

"Saya stress la nurse, dari semalam saya tak tido, baby asyik menangis aje"

"Nak jadi ibu, tak cukup tido tu biasa, awak jgn la menangis depan anak awak, kuat sikit, nak jadi ibu mcm ni la"

Kemudian nurse itu memberi sedikit nasihat buatnya. Saya juga sedikit terharu, berbeza dengan nurse sebelum2 ini, nurse yang satu ini cukup lembut menasihati.

Benar nak jadi ibu kena cukup kuat dari segi mental dan fizikal. Mental lebih2 lagi. Jika tidak memang kecundang khasnya jika nak menjayakan penyusuan ibu yang sempurna. Saya telah melaluinya dan kini lebih tenang mendengar cakap2 yang tidak membina. InsyaAllah saya akan berusaha keras untuk merealisasikan impian saya untuk menyusukan Yusuf Imran selama 2 tahun. Saya bukan poyo atau cuba mengikut2 tapi saya cuba memberikan yang hak dan terbaik buat generasi saya sendiri. Saya telah melihat sendiri kebaikan susu ibu buat Maryam, jadi mengapa saya tidak meneruskan buat Yusuf?

Moga Allah sentiasa membantu saya. Dan buat ibu muda itu saya harap dia tidak berputus asa.
Published with Blogger-droid v1.7.4

19.7.11

Yusuf Imran Bin Ahmad Kusyairi

Hari ni papa daftarkan nama Yusuf Imran kat JPN. Moga anak mama jadi anak yang soleh, hensem, berbudi bahasa dan berperibadi mulia. Muah!
Published with Blogger-droid v1.7.2

15.7.11

Birth Story ~ Yusuf Imran (Episode 3 - Finale)

Ok jom sambung lagi. Semalam abis kat mana eh? Oh nak kene induce kan?

So nurse pun masukkan air sebotol n sebotol lagi ubat tu. Saya pun redha aje. Tetiba ada la rasa sakit skit, tapi buat2 cool aje. Sambil tu saya baca la surah2 yang dah dihafal especially ayat qursi. Then dc hensem tu ngan doc senior perempuan bertudung masuk. Serius jek doc perempuan tu, bila dia tgk chart ada skit contraction dia kata no need bagi ubat dah, so ubat telah distop, makanya saya rasa saya perlu bersedia untuk sakit.

Bila jam dah 3.30 pagi saya mula rasa kontraksi. Owh ooooooo...sakitnyeeeee, tapi boleh tahan lagi, so ulang lagi ayat qursi, every 5 minutes kontraksi tu datang, so saya bersedia tuk sakit setiap 5 minit itu, sampailah bila beberapa doc n nurse masuk tuk check jiran saya, saya mula mengaduh sakit. Then masa kul 4.15 pagi saya rasa sakit yang tak tahan lagi, kebetulan doc hensem tu sebelah saya, saya pun panggil dia n kata ketuban saya keluar lagi n saya rasa sakit. Dia pun kata takpe biar je ketuban keluar.

Sekali kau saya memang tak tahan dah sakit n saya dah tak dengar apa diaorang bincang, tau2 kain saya dah kene selak n rasa nak meneran datang dengan dasyatnya. Masa ni doc hensem suh saya mengucap dalam hati n meneran bila ada rasa nak meneran. Saya pun memotivasi diri sendiri dengan mengatakan sakit ini sudah sampai ke penghujung, harus bertarung habis2an n meneran sehingga baby keluar. Alhamdulillah dalam 3 @ 4 kali teran saya sudah dengar tangisan baby. Yang kelakar saya sempat terbayang aksi hero tranformers tu waktu dia mengerang kesakitan waktu kene pakai gelang kat tangan die tu, ha macam tu la agaknya muka saya meneran nak lahirkan Yusuf.

Alhamdulillah kelahiran Yusuf sempurna sudah, tidak ada apa2 ubat penahan sakit yang saya ambil dan koyakan juga kecil sahaja. Proses pengeluaran uri dan jahit juga sebentar saja. Selepas itu saya dapat memeluk Yusuf dan memberi babu buat pertama kali untuknya, Alhamdulillah sekali lagi kerana Yusuf sangat pandai mencari dan melakukan hisapan. Oh mungkin Yusuf lapar agaknya.

Itulah cerita kelahiran Yusuf Imran yang sangat2 kami nantikan. Kelihatannya Yusuf berambut lurus dan berhidung sedikit mancung dari Maryam. Syukur yang tak terhingga saya kepada Allah dengan kurniaan dan rahmatNya kepada saya, yang sentiasa memakbulkan permintaan saya. Moga saya sekeluarga terus dirahmati.

Buat Yusuf Imran moga menjadi buah hati mama dan papa sepertimana kakak menceriakan kami dalam 3 tahun ini. Moga menjadi anak yang hensem, berbudi bahasa tinggi dan berperibadi mulia. Mama doakan anak2 mama melalui satu fasa kehidupan yang indah ke akhirnya. Ameen.
Published with Blogger-droid v1.7.2

14.7.11

Birth Story ~ Yusuf Imran (Episode 2)

Oklah oklah saya sambung episod 2 plak ye sementara Yusuf tido ni.

Bila sampai PPUM, saya turun kereta dengan mil n papa pergi parking kereta. Saya terus ke wad bersalin untuk check in, masa ni lupa dah nak check in kat facebook, hahahahah. Saya redah pintu wad sampai nurse kata sabar, sabar. Kikikiki mana nak sabar kan ketuban dah kering ni ha. Pastu bagi kad n saya pun masuk salin baju n berak. Hohohoho tak berubah juga since 3 tahun lepas, cuma baju hospital dah tukar warna pink instead of orange masa bersalinkan yam dulu.

Masa ni serius saya tak rasa any contraction. Masa dalam toilet pun rasa cool aje buang air, hehehehehe kalau masa yam dulu saya memang meraung masa buang air sebab masa tu memang dah sakit. Lepas dah selesai boleh lak lepak jap kat kerusi sementara tunggu nurse panggil, oh lupa masa tgh salin baju tu radio tgh main lagu Ramlah Ram yg 'kuhapus airmata dari mengiringi...' n saya boleh lak tergelak sebab teringat Ateh, hahahahahaha. Oh ye nurse kat wad bersalin ni serius2 skit jadi takyah la nak kerek atau ngada2 sangat, mau kene sound aje nanti. Hahahahahahahaha...

Bila nurse panggil masuk bilik, saya antar baju kat mil dulu. Masa keluar kebetulan papa pun dah ada, sebab mereka tak boleh masuk tengok saya maka saya pun salam mereka berdua n minta mereka doakan saya. Waktu tu jam dah pukul 2.30 pagi dan saya tak juga rasa sakit.

Bila masuk wad ada 2 katil, katil pertama tu sudah dihuni oleh seseorang yang kelihatannya sudah sakit. Alloh ni mau saya kene dengar dia beranak dulu ni kang. Saya senyum padanya tapi dia buat serius aje, oklah oklah saya tau awak sakit. Lalu saya pun panjat la katil saya sendiri, nurse pun buatlah apa yang patut n ada dua doctor yg junior memerhati saya, seorang lelaki india n seorang lagi gadis melayu yang comel. Tiba2 teringat citer Grey's Anatomy pula bila dah ramai sangat watak2 doktor ni.

Pastu saya pun baringlah tunggu sakit, hohohohoho masa ni mmg tgh pikir macam mana la bersalin kali ni, betapa lama lak sakit n ok ker baby ni sbb dah abis dah air ketuban ni. Tapi pikir takleh la nak over sangat sebab sebelah ni dah mengerang sakit dah. Aduh kesiannya dia, macam tu ker saya jap lagi.

Tetiba...

Wah hensemnye doctor ni, hati saya berkata. Hahahahaha serius ko masuk sorang lagi doc lelaki melayu yang hensem dengan muka terpisat2 sebab baru bangun tido. Hahahhahahahah terus teringat doctor hensem dalam citer House M.D tu, bukan house tapi mamat british tu, ape ke nama wataknya tak ingat plak. Hohohohoho kali ni mmg la rasa segan sebab memang nampak macam dia akan melakukan sesuatu. Sebab belum sakit memang la boleh pikir segan n malu lagi, kang dah sakit lantak pi la saper pun nak lakukan any prosedur.

Sekali memang betul kau, dia yang check bukaan gua. Giler merah muka rasa, gadis melayu tadi melihat sahaja, rupanya dia masih pelatih. Adeh! Cuma yang bagusnya kalau melayu islam ni caranya lebih bagus la. Hohohoho masa yam dulu tak sempat check bukaan ok, so baru la i tau macam ni rupanya mereka. 'mengorek' kamu. Sedikit sakit ok! So the hensem doc said that bukaan dah 3cm n tanya saya mmg tak rasa sakit lagi ye n saya pun jadi konpius betul ker saya belum sakit. Risau baby apa2 plak kang. Pastu doc tu tepon bos dia untuk kebenaran nak bagi saya induce sebab saya belum rasa sakit tapi ketuban saya dah banyak keluar. Kata doc takut risiko jangkitan pada baby. Oh dgr risiko i angguk dgn cepat, gila kau nak risiko2kan anak saya plak.

Ceh doc ni pun kuar iphone dia, tak tau la iphone 3 ker 4. Hahahaha sempat lagi kan? Yelah kalau tak sakit mcm2 boleh pikir ko, cuba aku dah sakit, mau aku hamun aje hensem ke tak hensem ke kan? Hahahahahah kan i dah cakap i memang cpt naik angin bila sakit n ngantuk. Hohohohohoho...

Pastu bila bos dah setuju dia pun cakap nak masukkan ubat, apa nama ubat tu saya lupa, aritu dah cuba hafal tapi luper dah pon. Hahahahahhaahha. Tapi b4 tu doc cakap nanti kul 8 pagi baru diaorang datang check saya balik. What???!!! Kul 8 pagi? Adoi masa ni baru kul 3 pagi, kalau kul 8 pagi bayangkan berapa lama saya nak menempuh sakit kontraksi itu? Masa ni dah cuak lagi2 jiran sebelah dah kuarkan macam2 bunyi.

Eh mil saya panggil makan la, lalalalalalala nanti sambung k?
Published with Blogger-droid v1.7.2

13.7.11

Birth Story ~ Yusuf Imran (Episode1)

Syukur Alhamdulillah hanya untuk Allah.

Baik mari kita bercerita tentang kelahiran yang telah sempurna ini. Nak mula dari mana ye? Panjang kang boring lak baca.

Baiklah cinta hati kedua kami ini kami telah sepakat menamakannya sebagai Yusuf Imran. Kesinambungan dari nama klasik Maryam yang diambil dari Al-Quran. Sejak tahu mengandungkan anak lelaki, Maryam telah diajar memanggil adik dengan nama Yusuf Imran. Kerana itu dah tak boleh buat apa2 perubahan sebab Maryam memang tak bagi.

Ok Yusuf lahir pada tarikh kontroversi 'Bersih', masin la mulut bonda elly kan? Tapi Alhamdulillah Yusuf tak la nak keluar tgh2 orang menempuh road block yang menyampahkan tu. Kalau la Yusuf terpaksa melalui kesesakan sah2 la boleh terberanak kat federal highway, then boleh mama saman menyaman org2 berbaju kuning tu. Hohohoho...

Saya melalui satu episod drama tv iaitu pecah ketuban!Hahahaha tulah kutuk drama Nora Elena lagi kan, tapi betullah pecah ketuban sendiri tu hanya berlaku 5% dari keseluruhan pregnancy. Maka saya mmg tidak sangka saya antara 5% itu lagi2 MJ dulu saya keluar tanda darah.

Ketuban pecah sewaktu saya tido. Serius saya dengar bunyi 'pop' yang comel lalu saya pun bangun. Bila duduk aje terasa air panas mengalir, ok ok minda saya set jangan panik. Lalu saya bangun n ke toilet. Ok then seluar dalam saya basah. Ok ok mandi dululah, jangan panik lagipun saya tak merasa apa2 sakit. Tengah mandi keluar lagi, dah siap mandi pakai pad overnite skali kau mengalir lagi air yg membasahkan seluruh pad, ok ni dah kene gerak papa. Bila papa bangun papa tepon adik saya tanya kat mana, sungguh ceh sebab dia dalam wayang. Oh waktu tu jam dalam kul 1 pagi. Then tepon umah mil, adik ipar datang amik mj n mil dah siap tunggu kat kereta. So masa tukar pad skali lagi basah juga lagi n terpaksa tukar sekali lagi. Alhamdulillah papa ada kat rumah waktu ini dan syukur juga waktu2 ini semuanya sedang lengang.

Waktu kami bertolak ke ppum, mj sempat berpesan pada mil agar jaga mama baik2 wlpun dia sedang mamai2. Sungguh sweet. Lalu menujulah saya, papa n mil ke ppum. Beg bersalin semua dah ready dlm kereta. Sebenarnya saya start nak rasa panik sebab air dah banyak keluar tapi saya tak juga rasa sakit. Kami sampai ppum jam 2 pagi. Lagi bestnya turun je kereta, ketuban keluar lagi. Kali ni saya memang kuyup ok. Panik? Tak tahulah nak rasa mcm mana.

Ok nanti sambung k. Nak makan jap, lapar la...
Published with Blogger-droid v1.7.2

1.7.11

Muka lembik aje...

Beberapa malam yang lepas saya keletihan n masuk tido awal sementelah pula merajuk dengan papa sebab papa tak tolong panaskan soto yang dibeli di pasar malam. Baring2 sekali sudah hampir terlelap dengan menutup muka dengan bantal. Sebab maryam masih bertenaga kuda dia datanglah mencari saya.

"Ma naper ni ma?" dia goncang badan saya, saya diam jek sbb lalok dah kan.

"Yaaangggg naper ni yang?" Maryam goncang lagi, saya malas nak jawab, gedik lak yang, yang saya. Dalam hati ni mesti papa suh ni.

Sebab tak jawab Maryam dtg dekat n tarik bantal di muka saya n berkata "Eh kenapa muka lembik jek ni?" Hahahaha serius masa tu saya terjaga n rasa sangat lucu. Memang la saya rasa bapak dia ajar ni. Saya pun bangunlah.

Dipendekkan citer lepas dah dinner malam tu dgn soto yang kuahnya dipanaskan papa dan papa pun dah g keje, kami pun masuk tido. Rutin borak sebelum tido pun berlangsunglah.

Mama : Tadi yam cakap mama muka lembik tu papa suh yer?

Maryam : Taklah, kan muka lembik tu upin ipin cakap kat mail, die cakap "mail kenapa muka ko lembik aje?"

Pastu Maryam gelak sakan sambil buat aksi muka lembik.

Cis, budak botak 2 orang ni punya penangan rupanya!

Bila saya suruh dia tunjuk balik episod upin ipin yang mana, tahu jek dia cari n mmg betullah upin ipin cakap kat mail mcm tu.

Sabar jelah mak nok!
Published with Blogger-droid v1.6.8

28.6.11

@ my 37 weeks...

Oh malulah, saya gemuks gitu. Hohohohoho.

Tak berjaya nak buat photoshoot dengan one of my friend sebab takde masa yang sesuai makanya amiklah kesempatan before pergi majlis birthday anak kawan saya tuk bergambar, alang2 dah pakai comel2 ngan my princess n berada di area putrajaya. At least adalah gambar kenangan mengandung dgn perut dan punggung yang besaq! Hohohohohoho...
Published with Blogger-droid v1.6.8

21.6.11

Abah...

Waktu mengemas beg2 yang bersepah n buang resit2 yang tak berguna, saya terjumpa kertas ini. Sungguh menyentuh hati kerna ia adalah milik kami adik beradik semasa bergilir menjaga dan melawat abah di ijn pertama kali beliau diserang sakit jantung di tahun 2008. Pilu jadinya lebih2 lagi pagi itu adalah pagi hari ayah sedunia. Setiap detik saya mengenang abah, apalagi di hari sambutan ayah sedunia. Betapa saya merindui beliau, sangat rindu untuk melihat beliau. Abah...

'Mama buat apa tu?'

'Mama sedih la yam...'

'Kenapa?'

'Mama ingat atuk'

'Mama jgn la sedih, yam kan ada'

Hmmmmm, budak ini benar2 bidadari dari syurga.

Saya cuba untuk tidak mengenang abah, saya tak mahu sedih, bila mengenang beliau segalanya adalah tentang pengorbanan beliau membesarkan kami. Terlalu banyak yang saya saksikan.

Abah, selamat hari abah.

Papayam, selamat hari papa.
Published with Blogger-droid v1.6.8

15.6.11

Dah 36 minggu, boleh tak start panik?

Salam buat semua.

Ye Alhamdulillah hari ini saya sudah 36 minggu di alam mengandung. Last check-up babay adalah semalam kat PPUM, takde apa yang luarbiasa, semuanya biasa2 saja. Doc kata kepala baby dah kat bawah, berat saya naik dengan jayanya dan kesihatan semua baik2 sahaja. Syukur.

Tapi kalau saya nak panik boleh tak? Kenapa? Hohohoho sebabnya saya dah nak bersalin kan? Macam banyak aje benda tak buat lagi, perancangan pun hancur, bilik yam n baby tak terkemas pun, sbbnya serius sudah tidak larat. Mengah sungguh. Nak basuh pinggan pun perut leh tersangkut kat counter top sinki tu, kelakar plak. Serius yang ini saya rasa perut n punggung sangat la besar, jalan memang la lari tempo, nak jalan sopan memang tak boleh, so mmg tak boleh blah. Hohohoho...cuma Alhamdulillah saya rasa saya lebih energetik di kehamilan ini, g keje pun rajin. :-)

Pam susu n botol2 semua adalah tidak dikemas lagi. Botol susu tuk baby pun tak tahu nak bli brand mana, kalau boleh nak yg biasa aje tapi comel, tapi mmg la berkenan model luarbiasa yang sah2 la comel lagi anggun. Tapi serius takut jadi macam yam yang langsung tak nak botol. Sudah serik begitu, cuma bernasib baik berjaya menyusukan sahaja. Harap2 si teruna ini tidaklah banyak songeh.

Part accessories pam pun tak cari lagi, gile susah nak cari ok. Set bersalin pun tak bli, tulang urut tak konpem lagi, adeh banyak ler sebenarnya. Even pampers newborn pun saya tak beli lagi. Oh apakah lagi yang saya tak buat. Oh panik, panik, panik.

Takpe cool aje. Confirm saya berpantang di kl saja dijaga mertua. Yes she is the best midwife tuk saya, hehehehehe. Saya tidak ada masalah dengan beliau dan dia memang menjaga saya dengan baik. Saya juga tak mahu jauh dari suami dan tak mahu anak2 jauh dari papa mereka. Sementelah pula mak saya dikampung bukanlah sihat mana untuk menjaga saya. Dah sihat sikit saya merancang balik elrumah mak saya pula untuk berpuasa bersama.

Oklah nanti sambung lagi. Ntah2 pasni saya samvung citer bersalin pula. Doakan saya melahirkan babay kacak dengan selamat ye kawan2.:-)

27.5.11

Doaku, pintaku pada-Nya...

Entah kenapa lepas solat Asar tadi tiba2 saya emosi, nangis la kejap, basah la juga telekung sembahyang. Tiba2 terasa berat amanat yang Allah bagi ni. Tak tahulah kenapa, adakah sebab saya rasa semakin sukar membawa perut ini atau saya benar2 rasa takut saya gagal memikul tanggungjawab yang diberi.

Pahala yang Allah janji buat ibu2 yang mengandung itu terlalu tinggi kerana ibu2 itu membawa amanat Allah selama 9 bulan dan ianya bukanlah mudah. Jika Allah menjanjikan ganjaran yang hebat bayangkanlah betapa berharganya anak itu di sisi Allah. Dengan reward yang begini hebat semestinya amanat ini juga sebenarnya berat untuk dipegang.

Akhirnya saya panjatkan doa dan permintaan yang begini dari-Nya, kerana kepadaNyalah tempat untuk meminta, dengan kepayahan saya membawa amanat yang dianugerahkaNya, pastilah kepadaNya saya meminta ganjaran atas jerih perih itu. Dia Maha Segalanya dan dengan kelebihan berdoa mengapa tidak meminta dariNya...

Ya Allah,
Kurniakanlah hambaMu ini kesihatan yang baik sepanjang menanti saat melahirkan...
Berikanlah juga kenikmatan dan keriangan dalam tempoh kehamilan yang masih lagi bersisa...

Ya Rahman...
Kemudian bila tibanya saat melahirkan itu,
Aku amat bermohon agar Kau mudahkan segalanya,
Lancarkanlah proses kelahiran itu tanpa sebarang komplikasi,
Pantaskanlah setiap saat berlalunya kesakitan itu...

Ya Rahim...
Bila selesainya pertarungan itu,
Selamatkanlah anakku dari sebarang ketidakinginan,
Sempurnakanlah kejadiannya,
Indahkanlah kehadirannya,
Dan tuliskanlah sebuah cerita yang hebat untuk masa hadapannya...

Ya Rabbi...
Sepanjang tempoh membesarkannya kelak,
Jayakan aku menyusuinya hingga tempoh yang telah Kau pinta,
Berikanlah kesihatan yang baik padanya agar kami tidak menangis atas kesakitannya,
Luaskanlah rezeki kami agar kami dapat memenuhi keperluannya,
Mudahkanlah urusan kami agar kami dapat meluang masa berkualiti untuk bersamanya,
Dan bantulah kami membimbingnya secemerlang mungkin...

Ya Rahman Ya Rahim...
Penuhkan kasih sayang disetiap sudut ruang hidupnya,
Jadikanlah dia seorang yang Kau mahu dalam barisan agamaMu,
Bentukkanlah keimanan yang teguh dihatinya,
Suburkanlah kasih sayang antara kami sekeluarga,

Ya Allah,
Atas payah perihku membawanya sehingga 9 purnama,
Aku tidak minta dibayar,
Yang kupohon hanyalah untuk sejahtera dirinya,
Kerana akulah ibunya,
Yang takkan putus berdoa,
Dan takkan sekali berputus asa untuknya,
Demi kepayahan dan kesakitan ini,
Demi sebuah kehidupan yang masih disangsi,
Dan juga demi kelangsungan hidup yang sedang ditempuhi,
Kabulkanlah doa dan pintaku ini...

Dan demi seorang ibu yang telah melalui jerih ini,
Lebih dahulu dari diri ini,
Kupohon kau ampunkanlah segala dosanya,
Kau bahagiakanlah kehidupannya,
Kerana doanya telah menyempurna,
Hidupku dulu, kini dan InsyaAllah untuk selamanya...

Ameen, Ameen, Ameen Ya Rabbal Alamin...
Published with Blogger-droid v1.6.8

24.5.11

Nur Kasih The Movie Review : Indah Khabir dari Mira?

Hohohoho rasanya ini masa yg sudah sesuai untuk mengomen kan? Fanatik2 semua sudah menontonkah? Jika sudah jadi takdelah yang akan marah2 kalau saya komen dok?

Ok saya nak komen aje tau, kalau nak sinopsis cari sendiri ler, malas i nk layan. Tapi tak nak la komen lelebih kan kang ada yang tanya saya ada cert buat filem dari mana nak komen mcm pandai bebenor pasal filem. Tak kisah pun sbb sdg prof kat Malaysia ni pun buat citer tahap2 bangang kan.

Ok komen tak membina saya:
a) ini cerita flasback manjang, jadi saya rasa byk kot plot terabur, saper lambat mmg la tak dpt tangkap.
b) kesan khas dok bagus
c) byk part bagus tapi gagal terkesan, mcm tak sampai kesedihan n kesakitan yg ditanggung
d) para pelakon - saya tak rasa pelakon utama beri lakonan terbaik, mcm yg extra lebih baik...

Kemudian komen ikhlas saya from the bottom of my heart:
a) moral cerita ini sebenarnya kekuatan cerita ni, tapi kalau kita tak berjaya kupas maka mesejnya tak sampai, lupakan la kejap cinte adam-nur, cuba selami setiap inci citer ni, antaranya:
- hubungan kekeluargaan, mak kalau kecik ati mcm mana pun ngan anak kene maafkan dan doakan selalu, sebab redha mak itu penting utk kebahagiaan anak2, cb anak2 yg sulit hidup mereka tu selami balik mcm mana hubungan anak-mak mereka selama ni. Hubungan mertua menantu pun kene jaga, begitu juga ngan biras n sedara mara lain.
- hubungan suami isteri, mesti saling melengkapi dan menyokong, paling penting suami mesti jadi tunjang, tgk mcm mana Adam gerak Nur tuk bersolat, maksudnya suami yang mesti memimpin. Flashback Aidil n isteri susun baju tu pun sangat sweet.
- hubungan dengan Allah, semua yang kita ada ni milik Allah, anak, isteri, suami, harta, kerjaya itu semua dugaan. Kita kena hargai semua ini tapi mesti redha dengan ketentuan Ilahi. Kita tengok Aidil, walau dia pegang watak alim n warak, dia pun goyah bila diuji dengan org tersayang apalagi adam kan? Jadi bayangkan la iman senipis bawang kita ni kalau ujian bertimpa ni datang kat kita pulak. Nauzubillah...
- hubungan sesama manusia, jgn nilai luaran. Tak semesti yang jahat luar tu dalamnya busuk, tgk mamat dia sebenarnya ada hati yang baik dan tgk ustaz yg tak nak bg ceramah tu, kerana mereka yg berilmu beginilah ramai yang makin terpesong, realiti mmg ramai yg alim merasakan mereka sudah cukup baik dan menghina mereka2 yang luarannya nmpk jahat. Paling penting baiki dalaman dulu baru terjemahkan luaran, kalau tutup aurat tapi solat masih tak jaga jadi bagaimana? (Ingatan tuk diri sendiri juga)
- Rezeki Allah - anak dan kerjaya...lihat bgmana susah adam-nur nak dapat anak, walau adam jaga nur dengan sangat gila baik, nur gugur juga, ini semua urusan Allah, maksudnya kalau Allah tak izinkan, kita duduk tak buat apa2 pun kerja sbb kononnya nak jaga kandungan, kalau Allah kata tidak maka tidaklah jawabnya. Kerjaya pulak tgk mcm mana nur pertahankan halal-haram dalam mencari rezeki walau dia sgt perlukan wang. Ingat sikit ker nak bayar fee arkitek heh? Walaupun dia cuma merekabentuk tapi itu ada kene mengena dengan subahat ke arah maksiat. Tgk bgmana mira nak sampaikan mesej ni yang mana dah ramai makin lupa sebab nak kejar duit. Ingat mencari yang halal itu adalah wajib. So dgn erti kata lain 'No pork doesn't mean Halal ok'
b) tempat berlakon mmg cantik sampai saya rasa nak sangat2 pergi Jordan, InsyaAllah. Tak dapat g Jordan g sawah padi tu pun ok.
c) Lagunya saya suka duet Yassin-Tizz walau org kutuk sore Tizz tak ok sbb saya suka suara Tizz yang husky itu. Tapi lagu duet lagi satu tu nyanyian si sabhi ngan helena tu saya rasa hampes sebab nyanyi mcm tak best n lagunya ala2 lagu winter sonata, uh i benci ada unsur2 saduran ok. Tapi bertemu cinta tu ok. Hohohoho...

Itu ajelah kot, jadi keseluruhannya dari RM11 yang saya bayar saya boleh kata filem ini dari segi moral ianya tidak ternilai tapi dari segi hiburan saya rasa saya hanya patut bayar RM7.15. Hehehe jadi jika anda tanya saya bagus atau tidak cerita ini, bergantung pada apa yang anda mahu. Dari segi moral ianya harus ditonton tapi perlu penghayatan yang tinggi, namun dari segi hiburan komen jujur saya jika anda nak tunggu main kat tv di musim raya akan datang juga takpe. Ataupun sila tengok pada hari Rabu @ pakai student card untuk dptkan potongan harga. Hehehehehe...

Oh lain2 komen pula ialah:
a) saya sukalah sebab nama mia dalam citer ini ialah Maryam, terkembang2 hidung anak gadis saya setiap kali ada scene sebut nama n watak Maryam. Sib baik nama adikyam dah ada, kalau tak kene la letak nama Ilyas.
b) biasanya citer khabir-mira mesti ada watak budak kecik yang berjiwa org besar, yg mana i rasa melebih2 kot.
c) Tizz Zawiyah (hehehehe gelaran untuk my mil) tertido ok masa tgk cite ni, so maybe ada unsur2 boring
d) Panggung mmg penuh tapi bila citer habis, mmg dengar ramai yang mengeluh tak puas hati.
e) walau saya tak tgk seluruh drama di tv tapi filem ni walau diganggu Maryam beberapa kali sebab dia ajak saya balik saya tetap dapat agak what happen next or what happen before, so sebab tu saya kurang rasa thrillnya cerita ni, so sebab tu saya rasa citer ni biasa2 saja, jadi maafkan saya.

Ok itu saja review jujur dari saya. Saya akan kembali untuk mencari yang hakiki ok! Daaaaaa...
Published with Blogger-droid v1.6.8

Eh?

Hohohoho kelmarin ada org tanya saya dah pregnant berapa bulan, lately ni saya akan jawab nak masuk lapan atau 7 bulan aje. Sebab dah malas saya jawab acuh tak acuh aje sebab org di jalanan yang bertanya. Selamba saya jawab tujuh. Hohohoho sekali saya congak balik rupanya saya dah nak masuk 33 minggu yang mana oi, oi, makcik dah lebih 8 bulan rupanya!!! Subhanallah, sungguh pantas! Oh tapi nak tunggu lagi sebulan lebih ni rasa macam lamanya, serius tak sabar nak melahirkan. Bila saya cakap begitu ramai yang terbeliak mata mereka, hehehehehehe sakit beranak itu pasti, jadi takyah la tanya tak takut sakit ke apa. Tapi sakitnya masa beranak aje, pastu dapat anak, hahahahahahahaha.

So dah lapan bulan ni memang la jalan macam mak penguin, terkedek2 lak tu, tapi jalan shopping mak ok je, hehehehehe. Memang pregnant ni lain sikit, baby sangat aktif, perut mama terbojol sana sini, kadang mama pun boleh terkejut ngan gelombang yang dicipta baby. Makan ok aje, tak mcm kakak dulu mama memilih, yang ni makan saja, hahahahahaha cuma mama tak suka sangat makan buah n minum jus sebab lepas makan atau minum tu mulut mesti rasa sangat tidak sedap. Setakat ni takdelah mengidam apa2 cuma aritu mimpi makan jem strawberry kebun raju kat cameron higlands tu. Adeh sampai meleleh airliur mama, makan jem tu colek ngan biskut jejari tu, Ya Allah sedapnya!

Skang ni rasa nebes la jugak, next week ada check-up ngan ppum, harap2 Si Kacak Budi Bahasa ni sudah mengambil kedudukan yang sepatutnya, kalau belum juga mama nak minta pihak ppum pusingkan baby sbgmana yam dipusing dahulu, serius kan siapa yang prefer kene bedah? Doakan saya berpeluang bersalin normal k!

Hmmmmmm barang2 baby n botol2 belum berjaya dikemas lagi, masa nampaknya sudah suntuk. Adeh harap2 mama akan terus bertenanga sehingga saat melahirkan. Sudah plan mahu bercuti start 4/7/2011 kerana saya yakin saya akan melahirkan di awal Julai. Harap2 ianya pada 7/7 @ 11/7...hehehehehe dengat tu adik, adik nak keluar sila masa papa ada disisi kita ok?

19.5.11

Bahu untuk menangis...

Kadang2 saya berkecil hati dengan suami dan yg terkini adalah di malam ulangtahun kelahiran saya, semuanya gara2 dia keluar dengan rakannya meninggalkan saya dan maryam selepas kami makan malam sempena birthday saya.

Sebab sakit hati saya menangis, tak logik la malam birthday saya nak kuar plak, tak kira la walau ngan jantan lain sekalipun. Macam biasa orang paling cuak bila saya menangis mestilah bkn papayam tapi cik maryam la, dia mmg tak boleh tgk mata saya berair hatta saya berair mata sebab menguap sekalipun. Papayam dah tak cuak dah sebab dah puas dah cuak dalam 8 tahun bersama saya, malas layan ada la kot, hahahahahaha.

Bila tgk saya menangis, maryam bertanya "Ma kenapa mama nangis?"

Saya selamba aje jawab "Papayam tu la, birthday mama nak kuar plak.."

Lalu maryam dengan pandangan simpati berkata "dah la, yam kan ada..."

Huwarrrgggghhhhhh, lagi la mama touching. Benci papa, yam kecik pun tahu jaga hati mama.

Pastu papa kuar jugak, takpe2 ada budi ada batas. Mama pun tinggallah ngan yam sampai masa nak masuk tido, mama suh yam duk dalam bilik sementara mama solat n gosok baju keje. Mama cakap kat yam begini "Yam main angry bird kat sini dulu, mama nak solat n gosok baju kat bilik solat ye"

Maryam berhenti main angry bird dan pandang mama dan dengan spontan terpacul dari mulutnya "Ala yam ikut mama la, kang mama nangis lagi"

Aduhai, mama dah cool dah tadi, skang dah touching balik dah...huhuhuhuhu. Masa ni rasa berbaloinya sakit bersalinkan kamu la Maryam. Hehehehehehehe...

Then lately Maryam selalu sangat menguji kesabaran mama, adeh tak tahu la pasai apa dia suka sangat nak marah2, skit2 nangis n moody. Sampai memang dia kene bantai n sesi kaunseling ngan mama. Mungkin peel nak dapat adik kot.

Kelmarin mama bebel kat dia dengan berkata "Yam boleh tak jangan nangis2 tak kene tempat, mama tak suka tau, serabut sangat"

Dan dengan acuh tak acuh dia jawab "Alaa mama tu nangis takpe"

"Masa bila pulak mama nangis?"

"Ala aritu, masa papa marah mama tu"

Dush, senget batang hidung gua ok!
Published with Blogger-droid v1.6.8