16.3.11

Review : Hikayat Merong Mahawangsa oleh saya...


Sebelum mulakan review yang tak seberapa ni mari kita tengok gambar gila glamer Mama Merong n puterinya Maryam Embuk di poster Hikayat Merong Mahawangsa. Oh ye gambar ini adalah ehsan Cik Masitah Ying Ying yang dirakam dari Samsung Galaxy Tabnya yang waktu itu belum ter-reformat. Fuh sib baik kalau tak takde bukti kami g tengok HMM. Pagi dia sent, petang dia ter-reformat, hahahahahah ngok ngek.

Ok baiklah, sebenarnya saya ini amatlah skeptikal dengan filem2 melayu. Sorry bukan saya berlagak tapi saya tak suka cerita2 yang kurang ilmu. Saya sudah band semua cerita yang kononnya dibikin oleh seorang prof dan saya juga takkan tengok cerita2 yang saya rasa tiada mutu dan memperbodohkan melayu dan hanya untuk keuntungan semata2. Jadi dari awal saya seperti hmmmm mahu tengokkah cerita HMM ini kerana kebanyakkan pelakonnya adalah bukan orang Malaysia pun, saya ni bersemangat 1 Malaysia ok. Lagi2 filem ini banyak CGInya, oh kalau bajet sikit CGInya mestilah nampak sangat olok2. Namun setelah membelek sedikit hikayat merong mahawangsa di internet, saya rasa why not saya menontonnya, mungkin sebab saya suka sejarah melayu, dulu waktu SPM saya sangat frust sebab saya dapat A2 sebab saya selalu dapat A1! Hohohohoho nak citer sejarah SPM plak. Ok sorry, maka saya pun pergilah menonton bersama Maryam, Papa Maryam n kakak saya Masitah.

Sebab kami menontonnya di hari pertama, maka tahu2 sajalah tiket pastilah susah nak dpt, sebab kami dah terlepas waktu tayangan n tayangan seterusnya hanya ada di waktu maghrib maka dari GSC mid kami ke Signature The Gardens. Selamba jek saya g bli tiket tuk 3 orang, skali ko RM69. Hahahahaha sebab saya ni mmg tak suka mencongak (even i seorang QS berjaya) maka saya tanya adik tu berapa kos untuk seorang....ooo RM23 sorang, ceh Masitah bajet tak sampai RM belas2 je kan, tapi sebab dah semangat berkobar tengok ajelah sambil dalam hati berdoalah berbaloi harga tiket yang dibayar. Hahahahaha Yusry KRU sila take note ye betapa kami cuba merealisasikan kutipan tertinggi untuk filem ini.

Ok ini bukan review namanya, ini nak citer sehari menonton HMM. Hahahahahaha...oklah saya buat kesimpulan aje boleh? Boleh eh...

Ok dari sepuluh bintang2 di langit, saya beri lapan boleh kot kan, sepuluh takleh sebab 10 tu perfect sangat, 9 almost perfect, 8 tu cukuplah kot sebab memang la citer ini masih belum perfect. Antara komen2 saya :
a) saya rasa kelakar la masa adegan tembak guna refleks matahari ngan cermin tu...
b) CGI dia takde la nampak olok2 sangat, better la
c) saya rasa watak ummi sedikit lemah, emosi dia mcm tak jadi, patut watak dia lebih berkembang-mambang
d) bahasa kelam kabut tapi betul kot org zaman tu boleh kuasai banyak bahasa
e) Merong memang gagah la, kostum mereka saya sangat suka, part puteri cina ada baju sampai 3 kapal tu mmg la over gojes
f) Kamawas - oh i geli ok!
g) Nell ng? sangat suka masa dia buat2 mati cucuk ketiak dia ngan anak panah, watak Gavin Stenhouse as marcus pun sangat cute n takdelah perasan hensem, kekekekekekekekeke....
h) Adegan gaduh2 bagi saya best, nampak tikam badan2 betul2 sampai memancut2 darah
i) pelakon2 tambahan - namapun tambahan kalau tak cukup fit tu paham2 ajelah, patut masa since nak masuk tv kene la pilih2 yang sasa skit...
j) berlakon kat terengganu aje rupanya...kagums...
k) lagu si abang nuar takde pun dalam citer, masa citer dah abis baru main, adeh tak sesuai kot nak selit masa citer tgh main...
l) tak suka suara pencerita itu, serius sangat mengganggu...harus lebih clear sebutannya...

So...
a) saya rasa berbaloi la walau saya berbelanja besar untuk menonton, citer ok, seat bagus, dan Maryam pun tido selepas 1/2 jam tayangan sampai la abis, siap nangis bila kene angkat nak balik.

Apapun saya rasa anda semua haruslah menonton, bukan setakat untuk support filem Malaysia tapi sebab cerita ini memang lain dari cerita melayu yang lain dan jauh lebih baik dari cerita2 yang telah banyak ditayang. Pergilah menonton ok, pecahkanlah rekod kutipan, RM10 juta mungkin? Hohohoho over mak...

Saya puas hati selepas menonton, perasaan yang jarang2 saya rasai apabila menonton filem. Rasa macam nak g tgk sekali lagi n nak beli DVD ori, hahahahahah memang over k.


Ok dan ini gambar saje2 tepek nak kasi promo citer Rango plak, Hahahahah yam kata nak tengok citer cicak ni tapi tak tahulah bila nak g plak. Comel kan Maryam senyum?

Oklah itu saja, tengok HMM jangan tak tengok...

3 comments:

Nurshuhada Zainon said...

Perut dah nampak!!

ummi mien said...

baju yam dah nak sama ngan poster rango. pandai plak tu yam posing.

R-B-I said...

shu - ye saya sudah memasuki 6 bulan dan sedang menaik2 sungguh perut ini sehingga dari selalu dipanggil cik tiba2 dipanggil puan! heheheheheh
mien-hahahahahah tulah pasal, posing tu mama suh buat...hehehehehhe