5.7.10

Bakso Hancur : )Kuikuikui saya ni memang malas nak rujuk n ikut betul2 resepi yang ada. Penat jek gugel, saya baca sekilas n try n error buat. Disebabkan suami saya sangat suka makan bakso jadi saya teringinlah buat bakso air tangan saya untuk encik suami. Yang bestnya kalau encik suami suka dia memang makan beria2. Jadi saya pun mencubalah.

Oh bakso ni dalam bahasa indon, melayunya ialah sup bebola daging. Oooooo begitu rupanya. Dalam kepala ingat nak beli jek bebola daging itu sekali gugel2 rupanya bleh buat sendiri bebolanya. Jadi saya pun dengan gigih mencincang daging yang dibeli di kedai bawah rumah saya. Dan mulakan semua dengan resepi ingat2 di kepala.
Hahahahaha sebab ini try n error, memang la error...masa bentuk elok jek bulat, skali bila saya rebus merekah2 jadinya. Takpe suami saya suh saya gugel lagi dan pastikan bakso seterusnya tidak hancoooo. Jadi saya tetap bersemangat dan akan terus mencuba.

Kali ini tak berani nak ajak PIL datang makan, kawan2 pun tak jadi ajak sebab bebola hancur. Cuma yang makan encik suami, saya, MJ dan kakak saya yag suka makan makanan tak sihat tu. Hahahahaha 2 kali kakak saya makan, saya diam aje, malas nak tegur kang dia marah saya. Lagipun takpe makanan saya makanan sihat.

Oklah nanti kalau saya berjaya buat bakso dengan bebola gentelan tangan sendiri, InsyaAllah saya ajak kawan2 makan ye. Sekian saja repekan saya malam ini.

No comments: